Jump to content

Oświetlenie do 140l

kuzin
 Share

Recommended Posts

Cześć. Chciałbym się dowiedzieć jakie świetlówki t8, 18w polecacie do akwarium. Ostatnio kupiłem belkę oświetleniową i dwie najzwyklejsze świetlówki 18w 6500k. W akwarium rośnie dużo nurzańca.

Dwie świetlówki po 18 w co daje razem 36 w to bardzo mało jak na 140 l :) . Żeby oświetlenie było dobre , a nawet bardzo dobre to musiałbyś mieć 4 takie świetlówki co daje nieco ponad 0.5 w/l. Rodzaj świetlówek raczej różnicy nie robi , kup jeszcze 2 świetlówki 18w 6500K i będzie dobrze. I tu sprawa jakie masz wymiary akwarium ?

Edited by Molinek

Dwie świetlówki po 18 w co daje razem 36 w to bardzo mało jak na 140 l :) . Żeby oświetlenie było dobre , a nawet bardzo dobre to musiałbyś mieć 4 takie świetlówki co daje nieco ponad 0.5 w/l. Rodzaj świetlówek raczej różnicy nie robi , kup jeszcze 2 świetlówki 18w 6500K i będzie dobrze. I tu sprawa jakie masz wymiary akwarium ?

Ach, wymiary. Nie pamiętam, bo sklejałem je od nowa ze starego akwarium mojego wujka. Właśnie myślałem o tym, żeby dokupić jeszcze dwie świetlówki.  Przy 0.5w/l potrzebne jest CO2? Nie będę miał zgrai glonów? Chcę dołożyć świetlówki dopiero w połowie lipca jak ogarnę pokrywę.

Nie chcę się bawić w CO2, bo akwarium stoi u moich rodziców, a ja tam jestem raz na 2 tygodnie. Mama niby dba, ale nie chcę robić jej dodatkowego kłopotu. Dodając jedną świetlówkę 8000k-10000k coś da?

Wiesz co Ci powiem , jeżeli nie chcesz bawić się w CO2 i nawozy to proponuję Ci założyć od nowa baniak na zasadzie Low-Tech . A dołożenie jednej świetlówki 8000K 18w , będzie optymalnym rozwiązaniem , właśnie dla takiego rodzaju akwarium. 

Tu daję Ci linka do tego jak stworzyć takie akwarium : 

http://www.aqwarium.fora.pl/zrob-to-sam,27/jak-zalozyc-akwarium-typu-low-tech,2032.html

jest to ogólnie opisane zakładanie takiego zbiornika.