kuzin Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Cześć. Chciałbym się dowiedzieć jakie świetlówki t8, 18w polecacie do akwarium. Ostatnio kupiłem belkę oświetleniową i dwie najzwyklejsze świetlówki 18w 6500k. W akwarium rośnie dużo nurzańca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 (edited) Dwie świetlówki po 18 w co daje razem 36 w to bardzo mało jak na 140 l . Żeby oświetlenie było dobre , a nawet bardzo dobre to musiałbyś mieć 4 takie świetlówki co daje nieco ponad 0.5 w/l. Rodzaj świetlówek raczej różnicy nie robi , kup jeszcze 2 świetlówki 18w 6500K i będzie dobrze. I tu sprawa jakie masz wymiary akwarium ? Edited June 18, 2013 by Molinek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 18, 2013 Author Share Posted June 18, 2013 Dwie świetlówki po 18 w co daje razem 36 w to bardzo mało jak na 140 l . Żeby oświetlenie było dobre , a nawet bardzo dobre to musiałbyś mieć 4 takie świetlówki co daje nieco ponad 0.5 w/l. Rodzaj świetlówek raczej różnicy nie robi , kup jeszcze 2 świetlówki 18w 6500K i będzie dobrze. I tu sprawa jakie masz wymiary akwarium ? Ach, wymiary. Nie pamiętam, bo sklejałem je od nowa ze starego akwarium mojego wujka. Właśnie myślałem o tym, żeby dokupić jeszcze dwie świetlówki. Przy 0.5w/l potrzebne jest CO2? Nie będę miał zgrai glonów? Chcę dołożyć świetlówki dopiero w połowie lipca jak ogarnę pokrywę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 No CO2 by się przydało , a także nawozy są bardzo potrzebne , najbardziej polecane są sole . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 18, 2013 Author Share Posted June 18, 2013 Nie chcę się bawić w CO2, bo akwarium stoi u moich rodziców, a ja tam jestem raz na 2 tygodnie. Mama niby dba, ale nie chcę robić jej dodatkowego kłopotu. Dodając jedną świetlówkę 8000k-10000k coś da? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Wiesz co Ci powiem , jeżeli nie chcesz bawić się w CO2 i nawozy to proponuję Ci założyć od nowa baniak na zasadzie Low-Tech . A dołożenie jednej świetlówki 8000K 18w , będzie optymalnym rozwiązaniem , właśnie dla takiego rodzaju akwarium. Tu daję Ci linka do tego jak stworzyć takie akwarium : http://www.aqwarium.fora.pl/zrob-to-sam,27/jak-zalozyc-akwarium-typu-low-tech,2032.html jest to ogólnie opisane zakładanie takiego zbiornika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 18, 2013 Author Share Posted June 18, 2013 Low-tech to bardzo dobry pomysł. Możesz mi przybliżyć tylko po co jest potrzebna ziemia pod żwirkiem i czy trzeba ją co jakiś czas wymieniać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 Najlepszy byłby torf , taki z kretowiska ( bez różnych szczątków np. patyki , liście itp. ) , ewentualnie możesz zakupić ziemię ogrodową bez nawozów ( ciężko taką zdobyć ) . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 No to jak wrócę do domu na wakacje, to wystartuję Low - techa:) dzięki za rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 Spoko , nie ma za co . Low - Tech dobre rozwiązanie dla leniwych i tych , którzy nie lubią zbytnio się zajmować akwarium lub po prostu nie mają czasu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 Mam jeszcze pytanie. Czy w moim akwarium jest wystarczająca roślinność żeby odpalac low tech? Niestety linka dac nie mogę bo pisze z telefonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Napisałeś tylko , że masz dużo nurzańca , to jest raczej za mało . Low-Tech potrzebuje dużej ilości roślin . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 http://forum.superakwarium.pl/topic/38917-140l-nowe-og%C3%B3lneoko%C5%82o-140l/?do=findComment&comment=401691 tak wygląda moje akwa. Wystarczająco dużo roślin? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts