Jump to content

Start ze 112l Diversa (Profil)

Recommended Posts

Witam w akwarystyce nie jestem już nowy lecz jeżeli chodzi o rośliny to nadal dość zielony, a właśnie o nie chce pytać :)

Ale od początku to wygląda to tak:

Mam do zagospodarowania roślinami 2 akwaria:

1. Akwarium - 112l profilowane Diversa (akwarium pochodzi z zestawu Startup 80)

Pokrywa - (również z zestawu) ze standardowym oświetleniem 2x18W + dołożone odbłyśniki. Po przeliczeniu profilowanego zestawu i odliczeniu grubości szyb wychodzi mi ok 0,4 W/L

Filtr - Aquael Turbo 1000 wraz z wkładem ceramicznym i granulatem torfowym

Grzałka - Aquaela 100W temp będzie ok 24*C

Podłoże mam na razie zwykły żwir o granulacji od 1-3mm (w ramach sugestii mogę dodać jakiś podkład lub substrat w miarę tani) 

Nawozić planuję węglem w płynie i tutaj również jestem otwarty na propozycje :)

2. Akwarium - 25l proste Wromaka 

Pokrywa - standardowa żarówkę mogę dać np. 11W było by wtedy ok 0,44 W/L lub np. 23W i to wychodzi ok 0,92 W/L

Filtr - Aquael fan micro (obsada nie jest duża bo tylko jeden bojownik)

Grzałka - 15W

Podłoże zwykły żwir

I teraz tak rośliny znalazłem w fajnym zestawie, który zawiera:

-ROTALA ROTUNDIFOLIA 'RED'

-AMMANIA GRACILIS

-POGOSTEMON STELLATUS | EUSTRALIS STELLATA

-ROTALA SP. 'VIETNAM'

-ROTALA WALLICHII

-ALTERNANTHERA ROSAEFOLIA

-LUDWIGIA ARCUATA

-POGOSTEMON HELFERI

-HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA

-LIMNOPHILA SESSILIFLORA

-BACOPA CAROLINIANA

-BACOPA AUSTRALIS

-ECHINODORUS TENELLUS

-SAGITTARIA SUBULATA VAR. SUBULATA

-ELEOCHARIS PARVULA

-CARDAMINE LYRATA

-ROTALA ROTUNDIFOLIA 'GREEN'

-HYDROCOTYLE TRIPARTITA "JAPAN"

-HETERANTHERA ZOSTERIFOLIA

-ROTALA SP. 'NANJENSHAN'

-GLOSSOSTIGMA ELATINOIDES

-HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES 'CUBA'

-MICRANTHEMUM UMBROSUM

-HEMIANTHUS MICRANTHEMOIDES

-RICCIA FLUITANS 'WGŁĘBKA'

Moje pytanie brzmi: Jak rozdzielić rośliny między te dwa akwaria, tak aby miały jak najlepsze warunki?

I jaką dać żarówkę do mniejszego akwarium? :)

Luna: Przenoszę do odpowiedniego działu.

Edited by Luna
Zły dział.

Ten zestaw zawiera masę gatunków, a pewnie niewielkie ilości. Bez sensu taka ilość. Popatrz co ci się podoba z tej listy, pomyśl jak to posadzisz i poszukaj kilku gatunków. Do tego większość tych gatunków wymaga mocnego oświetlenia, nawożenia mikro i makro, CO2 też wskazane.

Fakt sporo tego w niewielkich ilościach ale miałem nadzieję że się zarośnie. Węgiel w płynie ok ale micro i macro elementy i pewnie zaraz dojdzie potas a że o butli nie wspomnę. A co w takim razie radzicie do akwarium 112l z roślin? Przy oświetleniu 0,4 w/l i węglu w płynie? :)

Proponuję w dziale roślinki i ich pielęgnacja przejrzeć temat o roślinach cieniolubnych. Jest wykaz roślin i możesz coś wybrać. A zieleninę możesz zakupić na tym forum, sporo ludzi sprzedaje.

Prawie każda będzie rosła przy takim oświetleniu, ale to kwestia szybkości wzrostu i wyglądu rośliny (wybarwienia, pokroju, ...). Oczywiście są rośliny bardzo wymagające, które tutaj nie dadzą rady, ale przy 0,4W/l będą rosły na pewno: anubiasy, mchy, moczarki, nurzańce, kryptokoryny, bolbitis, mikrozoria, wąkrotka.

Do mniejszego akwarium dałbym świetlówkę kompaktową 15W, ale koniecznie o temperaturze barwowej 6500K. Jak dasz mocniejszą, to trzeba będzie wprowadzić odpowiednie nawożenie i CO2, co przy tak niewielkim (a przez to mało stabilnym, łatwo o błąd) akwarium będzie wymagało dużo wiedzy i doświadczenia. Ja zastosowałbym tutaj co najwyżej 15W.