jaguar Posted June 11, 2013 Share Posted June 11, 2013 Witam, Mam pytanie, czy małe Pielęgnice Managuańskie (Jaguar) ok. 2,5cm, dokładnie 6szt, poradzą sobie w zbiorniku opanowanym przez Księżniczki z Burundi? Akwa 500l z licznymi kryjówkami i roślinami.. nie ma szans odłowić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted June 11, 2013 Share Posted June 11, 2013 A ile jest Księżniczek? Jak już jest stado uformowane hierarchicznie to najprawdopodobniej nie pozwoli na towarzystwo. Skądinąd ciekawy biotop..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaguar Posted June 11, 2013 Author Share Posted June 11, 2013 Uformowaly się dwa stadka 2 na 3 z czego u obu pływa jakieś 30 maluchów ze średniakami. Jak to Księżniczki, są bardzo terytorialne, ale biorąc pod uwagę fakt, że Pielęgnica Jaguar jest chyba najbardziej agresywną z pielęgnic założyłem, że dadzą radę. Docelowo ma zostać dobrana para..hmm o dorosłe bym się nie martwił, ale maleństwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted June 12, 2013 Share Posted June 12, 2013 To powinny przeżyć. Nie masz jeszcze stada. Księżniczki formują coś w rodzaju społeczności i wtedy może być problem gdy wszystkie kilkadziesiąt ganiają rybkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted June 14, 2013 Share Posted June 14, 2013 Fakt że księżniczki wybiją wszystko , zależy jak manguły dadzą sie "pojechać" hehe. A tak na poważnie jak nie chcesz księżniczek a nie możesz ich wyłapać , to manguły jak podrosną to wyczyszczą akwarium , uważam że lepiej jest najpierw oddać księżniczki a potem zmieniać obsadę. Dadzą się złapać , co mówisz że nie :> tylko musisz wszystko wyjąć z akwa i weź dużą siatkę. Pielęgnice manguańskie do 500L ? Ryba która dorasta do 50cm nie powinna być w takim zbiorniku... W ogóle myślę że dla takiej ryby to akwa powinno być ogromne , tyle że duże akwa i 1 rybka ? Hm... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaguar Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Dokładnie, jednak powyciągałem wszystko i po długiej oraz nierównej walce;) udało mi się wyłowić wiekszość (zosto kilka przedszkolaków). Akwa 500l, zdaję sobie sprawę, że mogło by być większe.. ale zakładam, że dobrana parka Jaguarów da sobie w nim radę. Owszem Managuańska potrafi osiągnąć ok 50cm, ale nie wydaje mi się by takie rozmiary osiągnęła. Jakbym widział, że zaczyna się męczyć to napewno poszukam im lepszego domu. Na chwilę obecną czekam za sprowadzeniem 5-6 szt. gdy tylko się dobiorą w parę resztę wyłowię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LABIATUM Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Miałem pare lat temu akwarium 550l pamiętam że trzymałem tam 2 dosyć duże Pielęgnice labiatum którą sie praktycznie nie da dostać w polsce jedna z najbardziej agresywnych pielęgnicowatych zabijała wszystko był tam też jedna duża pielęgnica niebieski texas. Ryby miały po 20 cm około dokupiłem właśnie do nich 2 JAGUARY po 5 cm o wiele mniejsze od moich zabójców wcześniej do mojego akwa próbowałem wrzucić pare innych gatunków tej samej wielkości co Labiatum ale nie przeżywaly zbyt długo jedynie Jaguary i Texas przeżył sądze że Jaguary przetrwały by wszędzie A gdy one podrosną to księżniczki będziesz musiał chyba oddać wątpie że dadzą rade se z JAGUARAMI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaguar Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 No to są szkraby, 5szt Liczę, że dobierze się parka, a resztę oddam w pewne ręce. Z ciekawostek, małe księżniczki, które zostały (0,5-1,5cm) trochę je ganiają, ale czuję, ze to długo nie potrwa.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts