dafit87 Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 (edited) Akwarium: 50x30x30 profilowane ok. 45lAkwarium zalane: 8 luty 2013Oświetlenie: AquaEl Decolight Duo 2x11W (6500k/8000k). Świecone 9-13 h na dzień.Filtr: Kaskada AquaEl FZN-2 - mały kosz: zeolit, gąbka, wata; duży kosz: ceramika, gąbka, wata; +prefiltrNapowietrzanie: Ruch tafli wodyGrzałka: AquaEl Easy Heater 50 W (narazie wyłączona)Temperatura: 22-24 CPodmianki wody: 1/tydzień, ok. 25% (10l)Parametry wody: Brak (głównie funduszy:( )Technika CO2: Easy Carbo (1ml/dzień)Nawożenie: Gotowce: Mikro (Fe, Cu, Mn, Zn, Mo, B ) - 0,5ml/dzień; Podnosi: Fe o 0,047 ppm Makro (KNO3, K2SO4, KH2PO4) - 1ml/dzień; Podnosi kolejno o: 1,5 ppm, 0,15 ppm, 1,5 ppmNiewiele mi to wszystko mówi ale to ze względu na fakt, że tematu soli jeszcze nie ogarnołem. Jak coś robie nie tak to proszę o wskazówki Pokarmy: Płatki Trpicala (dwa rodzaje), Granulat dla krewetek i małych rybek, Tetra Wafer MIXDekoracje: korzeńTło: Czarna okleina z OBIPodłoże: Drobny bazalt + żwirek Mieszkańcy:- 6x Neon Inessa- 10x krewetki RC- 3x Otoski- 2x Helenki- 3x Danio Czerwone (wiem co chcecie powiedzieć no ale niestety...)+ (do oddania jak podrosną)- 10x narybek gupika- 1x malutki mieczykRoślinność:- Rogatek- Moczarka- Mały Heniek (in-vitro)- Java Moss- Peacook Moss- Bacopa Monnieri (in-vitro)- Niezidentyfikowana (pływająca, coś a'la sałata)- Niezidentyfikowana (prawy tylny róg)Problemy:- okrzemki - z tym już sobie otoski dość dobrze dają radę - krasnorosty - obrosły korzeń, stosuję zwiększoną dawkę Easy Carbo (4-5 ml), po 4 dniach zmieniły kolor na bordowy (brunatny?) i wydaje mi się że rybki zaczynają je skubać. Jak ktoś może jeszcze coś doradzić to będę wdzięczny Tylko niestety na testy do wody niewygospodaruje teraz pieniędzy:( , a czytałem że to podstawa + sole. No ale niestety kryzys. Wyczytałem też, że kosiarka jest bardzo dobra no ale mam za mały baniak. - woda nie jest idealnie klarowna, pływają w niej jakieś drobinki (mikroskopijne bańki lub jakiś pyłek?)Czekam na opinie i rady. Jest to moje pierwsze akwarium i ma dopiero 4 miesiące Pierwsze zdjęcie z maja, drugie już z dzisiaj, tj. 11.06.13, po lekkiej korekcie w programie graficznym. Edited June 11, 2013 by dafit87 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafit87 Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 Witam! Widzę nikogo nie zainteresował temat ale nieszkodzi Akwarium żyje swoim życiem, cały czas do przodu. Na tą chwilę wygrywam walkę z krasnorostami Co jest dla mnie dużym sukcesem. Wydaje mi się że to zasługa EC (dawałem 4ml, teraz podaje 2ml). Nie wiem czy zmiana oświetlenia mi też nie pomogła, ponieważ wcześniej miałem tylko 11W 6500k, a teraz 2x11W 6500k i 8000k. Ze zmian to jeszcze oddałem mieczyka, a młode gupiki na dniach też oddam. Myśle że zrobi się troszkę luźniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konop Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 hmmmm podoba mi się Jak się sprawują roślinki in-vitro? Zastanawiam się nad zakupem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafit87 Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 Cieszę się Roślinki in-vitro, ku mojemu zaskoczeniu bardzo dobrze. Mały heniek zaczyna się rozrastać, a bakopa urosła już dwukrotnie Napewno polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafit87 Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 Dziś oddałem narybek gupików. Chyba pójdę bardziej w kierunku krewetkarium. Zastanawiam się nad powiększeniem obsady o 10 krewetek blue pearl. Co o tym sądzicie? Mogą siedzieć z moimi 10 RC? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Mogą, ale będą się krzyżować, wtedy już nie będą takie ładne. Akwarium ładne, ale jeszcze lepiej będzie jak się rozrośnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafit87 Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Narazie wstrzymałem się z kupieniem blue pearl ponieważ.... zauważyłem małe redki (pierwszy raz) Nie wiem ile ich mam ale chyba niewiele... Być może posłużyły jako pokarm Wrzucam zdjęcie nowego mieszkańca, niestety aparat bardzo kiepski i zdjęcie też nie najlepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafit87 Posted November 22, 2013 Author Share Posted November 22, 2013 (edited) Dawno mnie tu nie było więc zaktualizuję trochę Akwarium: 50x30x30 profilowane ok. 45lAkwarium zalane: 8 luty 2013Oświetlenie: AquaEl Decolight Duo 2x11W (6500k/8000k). Świecone 11 h na dzień.Filtr: Kaskada AquaEl FZN-2 - mały kosz: zeolit duży kosz: ceramika +prefiltrNapowietrzanie: Ruch tafli wodyGrzałka: brakTemperatura: 20-23 CPodmianki wody: 1/tydzień, ok. 25% (10l)Parametry wody: 70 – 130 mg/l CaCO3 (jednostka polska) 0,69 – 1,3 mmol/ l (jednostka polska) 3,9 – 7,3 oDH (stopnie niemieckie)Technika CO2: Easy Carbo (1ml/dzień)Nawożenie: Makro: sole potas, fosfor, azot, magnez. Mikro - gotowiec. Więcej niżej.Pokarmy: Płatki Trpicala (dwa rodzaje), Granulat dla krewetek i małych rybek, Tetra Wafer MIXDekoracje: korzeńTło: Czarna okleina z OBIPodłoże: Drobny bazalt + żwirek Mieszkańcy: - 10x Razbora Klinowa- 3x Neon Inessa- 3x Otoski- 2x Helenki- 3x krewetki Amano- XXX x krewetki RCRoślinność:- Mały Heniek (in-vitro)- Java Moss- Peacook Moss- Bacopa Monnieri (in-vitro)- 3 niezidentyfikowaneProblemy: Ogólnie brak Ale przydałyby się rady odnośnie nawożenia. Do dziś praktycznie nie nawożone akwarium. Dziś przyszły mi sole z allegro - rozrobione. (takie ze strony akwarium-net.pl) I teraz tak, mam takie dane: DAWKOWANIE AZOT (NH4NO3): 2 naciśnięcia pompki / 100 litrów / codziennie lub Jedno naciśniecie pompki zwiększa stężenie azotu (NO3) o 1 ppm / 100 litrów wody w akwarium. POTAS (K2SO4): 3 naciśnięcia pompki / 100 litrów / codziennie lub Jedno naciśniecie pompki zwiększa stężenie potasu (K) o 0,50 ppm / 100 litrów wody w akwarium. FOSFOR (KH2PO4): 2 naciśnięcia pompki / 100 litrów / codziennie lub Jedno naciśniecie pompki zwiększa stężenie fosforu (PO4) o 0,1 ppm / 100 litrów wody w akwarium. MAGNEZ (MgSO4x7H2O): 5 naciśnięć pompki / 100 litrów / codziennie lub Jedno naciśniecie pompki zwiększa stężenie magnezu (Mg) o 0,25 ppm / 100 litrów wody w akwarium. codziennie MIKRO (żelazo, mangan, bor, cynk, miedź, molibden, E202, E300): Najlepiej dozować: 2 naciśnięcia pompki / 100 litrów / codziennie Czy dawkowanie podane przez producenta jest dobre? Czy może zacząć od mniejszych dawek? Chcę zacząć nawozić ponieważ rośliny marnieją. Szczególnie jedna ze zdjęcia(liście całe dziurawe) oraz mały heniek też w bardzo słabej kondycji. Edited November 22, 2013 by dafit87 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts