dev1407 Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 Witam szanowne grono kolegów. Zachodze w głowe i dojść nie moge zatem proszę o pomoc w ustaleniu tożsamości 3 roślinek, będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuje. Pozdrawiam. Pierwsza. Druga. Trzecia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 Wywal tą plastikową. Tożsame są z roślinami, a jak masz na myśli identyfikację gatunków/odmian to : 1 Egeria najas, no chyba, że masz na myśli to co mi wygląda na plastik-ta z dużymi liśćmi. W takim razie to jakiś echinodorus. To jest żywe ? 2 Cryptocoryne wendtii green. 3 Hygrophila corymbosa siamensis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dev1407 Posted June 11, 2013 Author Share Posted June 11, 2013 nic nie jest z plastyku w życiu bym do wody takiego czegoś nie wsadził , ładnie wszystko rośnie i bąbluje , tylko tych 3 roślinek nie znam z własnej hodowli pozostałe gatunki tak dlatego pytam. Ta co wygląda jak plastyk puszcza normalnie systemem korzeniowym młode ala rozrost Cryptocoryne. Dziękuje za odpowiedz, numer 2 podejżewałem że jest to Cryptocoryne wendtii green bo mam wręcz bliźniaka jeszcze Cryptocoryne wendtii red ale wolałem się upewnić, numeru 3-ciego znaleźć nie mogłem i dopasować zatem dobra robota :>. Tylko numer jeden jeszcze został. Wstawie jeszcze inne foto. młoda roślinka //Pisownia!! Zapoznaj się z regulaminem Nantai i inne sztuki tu za lotosem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 11, 2013 Share Posted June 11, 2013 Tylko numer jeden jeszcze został.Na pewno żabienica, a jaka konkretnie poszukaj tutaj http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/zabiencowate.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted June 11, 2013 Share Posted June 11, 2013 Jedyneczka to kryptokoryna pontederiifolia Link to comment Share on other sites More sharing options...
dev1407 Posted June 16, 2013 Author Share Posted June 16, 2013 Dziękuje bardzo za pomoc w rozpoznaniu roślin. Nazwy są słuszne i pasują jak ulał fotografie owych roślin z internetu do moich. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts