Jump to content

Co robić ze starymi liścmi ?

xan29
 Share

Recommended Posts

Witam

Już kiedyś pisałem że mam problem z roślinkami był moment że było lepiej ale znów jest jak dawniej, czyli roślinki są słabe liście tracą kolor i gniją, robią się przezroczyste. Bez testów mało kto tu doradzi, więc nie będę pytał jak temu zaradzić. Chcę tylko tylko doradzić się w kwestii czy zdejmować pokrywę i wyjmować liście z dna akwarium i z okolic filtra?

Dodam 2 zdjęcia widać na nich liście które jeszcze trzymają się roślinek oraz te które filtr przyciągnął.

2f7334eb385231a2m.jpg

1bc4e46433dde1e2m.jpg

Jeśli chodzi o nawożenie to wygląda to obecnie tak:

Codziennie 3ml na 112l leje Carbo aqua art oraz Macro aqua art.

Co jakieś tydzień półtora przy podmianie leje Micro aqua art - podawałem je cześciej ale pojawiła się inwazja zielenic na szybie i początek krasnorostów (tak przynajmniej sugerowali mi użytkownicy tego forum), więc dałem sobie siana. Jeszcze jedno kupiłem pod korzenie kulki gliny z JBL Kugeln, wsadziłem i powiem że lekko poprawiła się kondycja roślinek.

Przepraszam, że nie dodałem.

Macro tak jak carbo 3ml na 112l, micro podobnie (ale tylko przy podmianach).

Jedyne co mogę dodać, to że nie za każdym razem daje radę nawozić codziennie (pobyty poza domem).

Edited by xan29

No oki, a opisz jeszcze obsadę i ile ten baniak ma od odpalenia ?

Obsada:

2 gurami złote

3 molinezje ostrouste

8 neon innesa

3 kiryski panda

1 prętnik karłowaty

2 zbrojniki niebieskie (małe)

gościnnie para pielęgnic ramireza

Podłoże dość drobny bazalt, oświetlenie standard tzn 2X18 (13-14 do 22-23), 26 stopni, filtr JBL 701 (działa na 1/3 obrotów). Baniak działa chyba od okolic września.

Mogły to być jeszcze braki azotanów, ale przy tej obsadzie nie powinny.

Daj podwójną dawkę Macro przez dwa dni, dalej normalnie i obserwuj na tygodniu.

Stare liście, te padnięte i odpadnięte usuwaj.

Ok będę próbował. Najlepsze jest to że na dole mam drugie akwarium roślinki w nim są z tego mojego, tam mają się dużo lepiej niż te moje. Co ważniejsze tam wogóle nic nie nawoże !!!, a i tamto jest totalnie przerybione :(

Powiedz mi proszę jeszcze jak często czyścić ten filtr, kiedy należy podmienić zawartości koszy?

Co ważniejsze tam wogóle nic nie nawoże !!!, a i tamto jest totalnie przerybione :(

Czyli jednak to mogą być braki azotanów, w przerybionym masz ich dosyć.Kup test na NO3.

A co do filtra, to czyść jak spadnie przepływ. Podmiany wkładów ?Hmm... nie wiem jakie masz.

Skoro były krasnorosty to jest nadmiar po4 i braki no3. Ja bym powyciągał martwe liście żeby ograniczyć wzrost po4. Lanie makro zwiększa także fosfor. Jeżeli masz dużo roślin to one wyciągają cały azot.

Dobrze by było gdybyś miał osobno azot, potas, ewentualnie fosfor. Można by operować niezależnie pierwiastkami.