przemoc1 Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 Planuję założyć akwarium podobne do tego na zdjęciu. Jednak mam kilka pytań. Przede wszystkim chciałbym wiedzieć: ile będę potrzebował podłoża Pro Soil do 200 litrowego akwa (100x40x50) i z czego najlepiej zrobić tę "rzeczkę" z jakiego drzewa są te korzenie na zdjęciu ile kg skał będę potrzebował do mojego akwarium i jakie skały polecacie (skały ADA odpadają, za drogie) co dać pod Pro Soil przy robieniu tych wzgórz Strona ze zdjęciem http://design.eliteaquarium.pl/galeria/virgin-stream/#prettyPhoto[gallery]/0/ z góry dziękuje za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Querly Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 (edited) Było by miło,gdybyś podał jakie masz oświetlenie,ponieważ to akwarium,które jest na pokazanym przez ciebie zdjęciu ma : 4x54W T5 Phillips TLD 8652x54W T5 Arcadia Plant Pro Zgaduje,że masz standardowe 2x30W,co po przeliczeniu da ci około +/- 0.3W/L,więc pewnie nie uda wyhodować ci się czegoś takiego. W akwarium na zdjeciu wychodzi 1,35W/L.Dodatkowo czy masz butle z CO2,bo nie sądzę,że uda ci się osiągnąć i wypielęgnować coś takiego ,a w szczególności utrzymać na samych nawozach.Co do reszty,nie odpowiem ,bo sam jestem Początkującym,ale jakieś pojęcie pasuje miec Pozdrawiam Edited June 9, 2013 by Querly Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemoc1 Posted June 9, 2013 Author Share Posted June 9, 2013 Cały osprzęt uważam za odpowiedni, mam butle z co2, do tego belkę 4x39w plus jakiś statecznik 2x39w, który w każdej chwili mógłbym dodać, więc z oświetleniem i nawożeniem problemów nie będzie. Tylko mam problem z tą aranżacją, bo nawet nie wiem, co to za korzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Querly Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 (edited) No to było tak odrazu.Co do reszty pytań to myśle, że tak: 1.Proponuje 3x8l 3.Co do skał proponował bym Ci odwiedzić jakiś skład z kamieniami bedzie ci łatwiej wybrać kształty i unikniesz niezadowolenia z zakupu przez allegro,na pewno znajdziesz coś ciekawego,jeśli nie bedzie ci odpowiadać to możesz wybrać się do jakiegoś sklepu typwo akwarystycznego i zapytać o kamienie SCENERY STONE ,moim zdaniem bardzo ładne przy czym nie zbyt drogie (9zl/kg), 4.Pod Pro Soil mozesz dać poprostu Ziemie (z Tesco) jak inni to robią lub zakupić odpowiednią ilość podłoża typowego dla roślin np.JBl Aquabasis Plus (30zl/5l). Jeszcze co do korzeni to niewiem jaki to rodzaj/gatunek ,ale myśle ze są dość podobne do ADA Old Wood Co do reszty niewiem,lepiej poczekaj na bardziej doświadczonych Pozdrawiam Edited June 10, 2013 by Querly Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts