hubert0044 Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Jak pewnie zauważyliście jestem tu nowy i jeszcze nie do końca obeznany w temacie.Tak więc do rzeczy : dużo osób mówiło mi , że mam złą obsadę w moim akwarium. Ta obsada to : 2 skalary, 2 żałobniczki, 2 brzany sumatrzańskie, 7 neonek innesa, 5 zwinników blehera, 1 zbrojnik niebieski, 1 glonojad biały, 6 ślimaków ampularia. Dlatego proszę was o pomoc doradźcie mi , które ryby powinienem usunąć , a jakie mógłbym dołożyć do mojego akwarium aby współgrały z innymi. Za każdą pomoc z góry dziękuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Fajnie że założyłeś ten temat, ale podaj jakie masz akwarium (litraż, wymiary), jakie parametry wody itp. Najlepiej zgodnie z tym:http://forum.superakwarium.pl/forum-4/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubert0044 Posted June 8, 2013 Author Share Posted June 8, 2013 (edited) Fajnie że założyłeś ten temat, ale podaj jakie masz akwarium (litraż, wymiary), jakie parametry wody itp. Najlepiej zgodnie z tym:http://forum.superakwarium.pl/forum-4/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/ Ok to tak: wymiary : wysokość 50cm , szerokość 40cm , długość 100cm = 100 l. filtr eheim professionel 3 ph 7.5 wymieniam około 25% wody tygodniowo 2 świetlówki t8 o mocy 30w=60w/100l=o,6w/l używam uzdatniaczy do wody firmy aquasafe karma sucha firmy tropical 1 raz dziennie wystarczy? Edited June 8, 2013 by hubert0044 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 wymiary : wysokość 50cm , szerokość 40cm , długość 100cm = 100 l. To nie 100, a 200l. Neony dokup tak, żeby było ich min. 10. Urozmaić pokarm, żeby nie było problemów z przewodami pokarmowymi. Nie dolewaj żadnych uzdatniaczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 (edited) Ok to tak: wymiary : wysokość 50cm , szerokość 40cm , długość 100cm = 100 l. Uuu... głęboki ukłon w stronę królowej nauk karma sucha firmy tropical 1 raz dziennie Zacznij stosować coś z Tetry - karmy z Tropicala strasznie zabrudzają wodę. Pozatym możesz karmić je 2-3 razy dziennie małymi porcjami. nemo130: Bzdura!!! używam uzdatniaczy do wody firmy aquasafe Po co ci uzdatniacze? Przestań je stosować, za to możesz kupić jakieś nawozy dla roślin np. carbo. Edited June 11, 2013 by nemo130 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawidk Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 (edited) Zacznij stosować coś z Tetry - karmy z Tropicala strasznie zabrudzają wodę. Pozatym możesz karmić je 2-3 razy dziennie małymi porcjami. Jak się sypie za dużo to każdy pokarm zabrudza wodę. Pokarmy z Tropicala są ok, wystarczy karmić 2 razy dziennie a raz na jakiś czas zrobić rybom głodówkę. A wracając do tematu, Żałobniczki to ryby stadne, więc 2 sztuki to za mało, tak samo brzanki sumatrzańskie (choć te mogą obgryzać płetwy skalarom szczególnie jak jest ich za mało). Śmiało możesz dokupić jeszcze kilka neonków. Zwinnik blehera też powinien być trzymany w większej grupie. Na 200 litrów to bym zostawił maksymalnie 2 gatunki stadne (w większej ilości). Lepiej się prezentują 2 gatunki w większej ilości, niż 4 gatunki po kilka sztuk, a i ryby czują się lepiej. Edited June 9, 2013 by Dawidk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts