Jump to content

Problem z obsadą!

hubert0044
 Share

Recommended Posts

Jak pewnie zauważyliście jestem  tu nowy i jeszcze nie do końca obeznany w temacie.Tak więc do rzeczy : dużo osób mówiło mi , że mam złą obsadę w moim akwarium. Ta obsada to : 2 skalary, 2 żałobniczki, 2 brzany sumatrzańskie, 7 neonek innesa, 5 zwinników blehera, 1 zbrojnik niebieski, 1 glonojad biały, 6 ślimaków ampularia. Dlatego proszę was o pomoc doradźcie mi , które ryby powinienem usunąć , a jakie mógłbym dołożyć do mojego akwarium aby współgrały z innymi.  Za każdą pomoc z góry dziękuję!  :icon_e_biggrin: 

Fajnie że założyłeś ten temat, ale podaj jakie masz akwarium (litraż, wymiary), jakie parametry wody itp.

Najlepiej zgodnie z tym:http://forum.superakwarium.pl/forum-4/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/

Ok to tak:

wymiary : wysokość 50cm , szerokość 40cm , długość 100cm = 100 l.

filtr eheim professionel 3

ph 7.5

wymieniam około 25% wody tygodniowo

2 świetlówki t8 o mocy 30w=60w/100l=o,6w/l

używam uzdatniaczy do wody firmy aquasafe

karma sucha firmy tropical 1 raz dziennie

wystarczy?

Edited by hubert0044

wymiary : wysokość 50cm , szerokość 40cm , długość 100cm = 100 l.

To nie 100, a 200l.

Neony dokup tak, żeby było ich min. 10.

Urozmaić pokarm, żeby nie było problemów z przewodami pokarmowymi.

Nie dolewaj żadnych uzdatniaczy.

Ok to tak: wymiary : wysokość 50cm , szerokość 40cm , długość 100cm = 100 l.

Uuu... głęboki ukłon w stronę królowej nauk ;)

karma sucha firmy tropical 1 raz dziennie

Zacznij stosować coś z Tetry - karmy z Tropicala strasznie zabrudzają wodę. Pozatym możesz karmić je 2-3 razy dziennie małymi porcjami.

nemo130: Bzdura!!!

używam uzdatniaczy do wody firmy aquasafe

Po co ci uzdatniacze? Przestań je stosować, za to możesz kupić jakieś nawozy dla roślin np. carbo. 

Edited by nemo130
.

Zacznij stosować coś z Tetry - karmy z Tropicala strasznie zabrudzają wodę. Pozatym możesz karmić je 2-3 razy dziennie małymi porcjami.

Jak się sypie za dużo to każdy pokarm zabrudza wodę. Pokarmy z Tropicala są ok, wystarczy karmić 2 razy dziennie a raz na jakiś czas zrobić rybom głodówkę.

A wracając do tematu, Żałobniczki to ryby stadne, więc 2 sztuki to za mało, tak samo brzanki sumatrzańskie (choć te mogą obgryzać płetwy skalarom szczególnie jak jest ich za mało). Śmiało możesz dokupić jeszcze kilka neonków. Zwinnik blehera też powinien być trzymany w większej grupie. Na 200 litrów to bym zostawił maksymalnie 2 gatunki stadne (w większej ilości). Lepiej się prezentują 2 gatunki w większej ilości, niż 4 gatunki po kilka sztuk, a i ryby czują się lepiej.

Edited by Dawidk