hubert0044 Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Proszę was o pomoc! W moim akwarium jest zbyt duże ph przez co pojawia się nadmierny wzrost glonów . Już po tygodniu całe akwarium jest nimi zarośnięte . Dlatego jeżeli ktoś z was zna jakieś sposoby obniżenia ph wody ( bez użycia preparatów ) wolę naturalne sposoby i nie przepadam za chemią w akwarium . Jeśli znacie na to jakiś skuteczny sposób to proszę was o radę . Już stosowałem wywary z zielonej herbaty ale nie pomagało za wiele . A i jeszcze w akwarium mam ph 7.5. Wszystkim , którzy zechcą pomóc z góry dziękuję . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 (edited) PH 7,5 na pewnio nie jest przyczyną powstawania glonów. Opisz bardzo dokładnie swój zbiornik pod każdym względem: wymiary, oświetlenie, nawożenie, rośliny, obsada, filtracja... Jak znasz jeszcze jakieś parametry to też podaj. Możesz też wstawić zdjęcia. Edited June 8, 2013 by marcin0714 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Na pewno nie jest to przyczyna glonów. Problem leży gdzies indziej. W nawożeniu, oświetleniu, podmiankach wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubert0044 Posted June 8, 2013 Author Share Posted June 8, 2013 (edited) 100 l. Wymiary: 50x40x100. Filtr eheim professionel3 ,grzałka o mocy 150w. Oświetlenie 2 świetlówki t8 o mocy 30W = 60W / 100l = 0,6 w/l.Obsada: 2 skalary, 2 żałobniczki, 2 brzany sumatrzańskie, 7 neonek innesa, 5 zwinników blehera, 1 zbrojnik niebieski, 1 glonojad biały, 6 ślimaków ampularia (spodziewam się młodych:D).Otoczenie: biało-czarny malutki żwirek, 2 kamienie wulkaniczne, 1 piaskowiec z dziurami, 2 kawałki drewna o nierównych kształtach. Nawożenie tylko tyle , że pod żwirkiem mam ukorzeniacz . Rośliny : Edited June 8, 2013 by Dunay Pisz poprawnie i normalną czcionką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 50cm to długość? Podaj po kolei, długość, szerokość, wysokość. Parametry wody? Obsada do zmiany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Jak narzekasz na duże ph to wywal piaskowiec, który zatwardza wodę. Obsada masakryczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 (edited) Przy takim oświetleniu bez nawożenia to nie dziwi mnie to, że masz glony w akwarium. Rośliny nie mają zapewnionego nawożenia o Potas (K), Siarczan magnezu (MgSo4), Żelazo ( Fe), Azotany (NO3), Fosforany (PO4) W sklepach zoologicznych jest pełno dostępnych preparatów bogatych o te pierwiastki. Musisz uzupełniać wodę w te pierwiastki, a także o dwutlenek węgla ( CO2), tak by rośliny mogły pochłaniać te związki. A nawet jak pisałeś o ph, to masz trochę racji, bo wysokie ph świadczy o niskiej zawartości CO2 w wodzie. Chociaż tu ph jest w tym przypadku prawidłowe. Co2 obniży w naturalny sposób ph wody. Pamiętaj, że niebodór jednego blokuje pochłanianie drugiego Mam nadzieję, że pisząc w ten sposób udało mi się to jakoś Ci ładnie objaśnić. Edited June 8, 2013 by Beniek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubert0044 Posted June 8, 2013 Author Share Posted June 8, 2013 Dzięki wielkie wszystkim za pomoc! A skoro mówicie , że zła obsada moglibyście mi coś zaproponować? Proszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Ten żwir to nie jest przypadkiem biało-czarny (bazalt z marmurem) pomieszany z kwarcowym? Jeśli tak to marmur silnie podnosi ph wody, plus ten piaskowiec - o którym poprzednicy wspominali - i masz przyczynę wysokiego ph. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Kompleksowe nawożenie w odpowiednich dawkach i po glonach. Prosto brzmi ale ciężko to zrobić gotowcem. Polecam sole z allegro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Dzięki wielkie wszystkim za pomoc! A skoro mówicie , że zła obsada moglibyście mi coś zaproponować? Proszę Najlepiej załóż oddzielny temat w odpowiednim dziale. Brzanki i Żałobniczki to rybki stadne-ławicowe. Brznki są agresywne (lubią np.podgryzać płetwy innym rybom) a twoja obsada do nich nie pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 (edited) hello 100 l. Wymiary: 50x40x100. Baniak o wymiarach 50x40x100 to 200 litrów nie 100 Filtracja przy tak małej ilości roślin się biologicznie nie obrabia i glony mają nadmiar papu. Edited June 9, 2013 by dziki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts