Jump to content

Jaka płeć skalarów? :)

Recommended Posts

U skalarów rozpoznanie płci nie jest wcale proste; są różne teorie mówiące, czym różni się samiec od samicy. Twoje ryby przede wszystkim są jeszcze za młode, żeby można było mówić o różnicach w płci. Z kolei u dorosłych skalarów nawet profesjonalni hodowcy mają czasem z tym problem. 9-miesięczny skalar jest już zdolny do rozrodu, ale około 12. miesiąca życia uważany jest za dorosłego. Dopiero gdy ryby dobiorą się w pary i przystąpią do tarła, będziesz wiedział na 100%, który to samiec, a która samica.

Guest Norbi

Mam u siebie na dzień dzisiejszy 8 sztuk skalarów i patrząc na Twoje można tylko przypuszczać że:

1. samica

2. samica

3. samiec

4. samica

ale jak napisał przedmówca ryby są jeszcze młode a najpewniejszym sposobem jest pozostawienie ryb razem w zbiorniku i czekanie aż same dobiorą się w pary. Kiedy to będzie? Tego nie wiadomo ale na 100% zauważysz ;))

W jaki sposób je rozróżniliście?

Dołączam się do pytania. Jak to zrobiliście u tak młodych ryb, a tym bardziej na 99%?

Sama mam skalary i to "od jajka", 4 sztuki dobrały się w pary i podczas tarła dokładnie widać "kto jest kto". Pod lupą próbowałam ustalić różnice między nimi i nadal mam problem, jak już się "rozejdą". 

Ani odległość w okolicach odbytu, ani tzw. "guz" na głowie, ani różnica w wielkości samicy i samca u mnie się nie sprawdziła.

Jakie macie swoje sposoby?

Edited by maziama

Potwierdzam rozpoznanie . Na 100 % 3 zdjęcie to samiec . Reszta wygląda na samice ale to się również może zmienić . Samice można poznać tylko ciężko mi powiedzieć dokładnie o co chodzi ale miejsce tak jak by brzucha ryby . Samica ma lekkie wybrzuszenie a samiec bardziej płaskie . Ale z płatem czołowym najłatwiej bo to wtedy samiec . Pozdrawiam 

Guest Norbi

Wprawa, po prostu wprawa. Pierwszy zbiornik miałem w wieku 6-7 lat a teraz mam .......... nie ważne ;) Nie zawsze miałem akwarium od tamtego czasu ale cześciej miałem niż nie miałem. @sławek121 już odpowiedział - budowa głowy/czoła ryby, może to zabrzmi głupio ale ja patrzę również na oczy - tak tak. Oczywiście gwarancji żadnej dopóki ryby nie osiągną dojrzałości płciowej i najlepiej samoczynnie dobiorą się w pary. U mnie dzisiaj jedna para złożyła ikrę w ogólnym jednak podejrzewam że tak jak poprzednim razem nic z tego nie będzie - mam bardzo żarłoczne Razbory Klinowe a o Kiryskach Panda nie wspomnę ;)