tomaszw Posted June 7, 2013 Share Posted June 7, 2013 (edited) Witam forumowiczów Przedstawiam swoje drugie w życiu akwarium. Po kilku latach wracam do hobby. Postanowiłem założyć low tech'a... przede wszystkim nie chciałem grzebać w nawozach. No i nie mam budżetu na CO2. Wygląda to tak: Oświetlenie: Aquael Decolight 11 W Filtracja: kaskada Aquael FZN-1 Grzałka: 50W, temp. 24st.C Nawożenie: generalnie brak CO2: brak Podłoże: żwirek akwarystyczny 2-5mm + ziemia ogrodowa Parametry: pH ~7,5, kH 10 Innych testów nie posiadam. Zbiornik zalany 8 maja 2013 Flora: Bacopa australis Microsorium Mini Rotala Rotundifolia Red Marsilea Hirsuta Ceratophylum demersum Fontinalis moss jeszcze jeden mech, na razie no name Micranthemum Umbrosum Hydrocortyle Leucocephala Vallisneria Spiralis Ruba Jezierza Fauna: ok. 20 krewetek RC (wpuszczone 4 czerwca 2013) planuję jeszcze kilka razbor borneańskich Stan w dniu zalania: ...i zdjęcie sprzed 2 dni: Ogólnie wygląda to tak: I jeden z pierwszych mieszkańców: Generalnie akwarium miało być bezobsługowe... ALE. ostatnio pojawiły się problemy. Rośliny mocno zwolniły, liście Micranthemum Umrosum (o ile to ta roślinka po prawej) zaczęły żółknąć (ale tylko starsze) i pojawiają się na nich dziury. Wypuszcza nowe pędy, które po jakimś czasie marnieją i też się dziurawią. Pojawiły się też małe dziurki na microsorium i obawiam się, że stanie się z nią to samo. Poczytałem, stwierdziłem, że to braki potasu i zacząłem dolewać nawóz Tropicala Aquaflorin Potassium. W sumie nie wiem czy słusznie. Może brak potasu spowodowany był tym, że niczego nie karmiłem przez dłuższy czas? Może ktoś się w tej kwestii wypowie? Problem jest jeszcze z kożuchem na powierzchni, jutro pokombinuję ze skimmerem własnej roboty do tego fzn'a. To tyle. Zapraszam do dyskusji.. Edited June 7, 2013 by tomaszw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Fajnie się zmieniło od zalania. Masz gąbkę na filtrze czy nie widzę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszw Posted June 8, 2013 Author Share Posted June 8, 2013 (edited) Jak przyszły krewetki, założyłem na wlot kawałek pończochy czarnej, więc raczej nie widać. Dzięki za opinie Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Edited June 8, 2013 by tomaszw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 O ile się nie mylę, prawdziwe LT nie ma filtra, a światło jest bardzo słabe, najczęsciej słoneczne. Tak, to dość przyzwoicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszw Posted June 8, 2013 Author Share Posted June 8, 2013 Filtr ma, głównie jako mechaniczny.. A światło też ma, max. 0.5W/l. I dobrze jest, jak światło słoneczne pada na akwarium. To tak wg. książki Diany. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszw Posted June 13, 2013 Author Share Posted June 13, 2013 Po tym jak zacząłem podawać potas, mam wrażenie, że kondycja roślin się poprawiła. Ale dziury są nadal. Głównie na wąkrocie. Zdjęcie: Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, czego to może być brak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted June 13, 2013 Share Posted June 13, 2013 skoro lekko żółkną to obstawiałbym na brak żelaza. Druga sprawa - jeśli to akwarium LT i masz słabą filtrację to niestety musisz się liczyć z tym że niektóre rośliny będą marnieć. Daj jakiś napowietrzacz, który poruszy taflę wody, będzie wtedy lepiej napowietrzana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszw Posted June 13, 2013 Author Share Posted June 13, 2013 Czy to kwestia tego, że ta roślina pobiera składniki z wody, a reszta ciągnie je z ziemi? W ziemi żelazo jest i u reszty niedoborów nie widać, a ta ich nie ma i marnieje. Dobrze myślę? Nad jakimś napowietrzaczem chyba pomyślę. Spróbuję jeszcze podkręcić filtr na max., może będzie lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszw Posted June 17, 2013 Author Share Posted June 17, 2013 Od wczoraj w akwarium pracuje "skimmer", taki o własnej roboty (pomysł zaczerpnięty gdzieś z tego forum): Sprawdza się jak na razie świetnie. Woda w końcu jest klarowna... a w międzyczasie cały czas poluję na razborki. i coś ciężko je dostać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszw Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 Mała aktualizacja. Na świat przyszła ogromna ilość krewetek. Przyszło do mnie 10 razbor borneańskich. No i trochę zarosło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 O ile się nie mylę, prawdziwe LT nie ma filtra Mylisz się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszw Posted July 28, 2013 Author Share Posted July 28, 2013 Zdjęcie razborek. Niestety z telefonu ostatnio tylko, dlatego taka jakość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts