SyusukeFuji Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 (edited) Witam jestem nowy na forum i z góry przepraszam za głupoty, które mogę pisać. Mam problem z moim akwarium: Mam w nim 2 Kirysy, 5 Neonków, 3 Kiryśnik czarnoplamy. Kiedyś było więcej ale strasznie szybko mi ryby w nim padają. Nowo zakupione też tylko te co wymieniłem jakoś dają radę. Dzisiaj zakupiłem testy JBL 6 in 1. I dostałem takie wyniki może ktoś mi coś poradzi. no3 - 250 no2 - między 0 ,a 0,5 bliżej 0 potem GH są 4 kratki więc od góry >21 >21 >14 >14 KH pomiędzy 3-6 PH ponizej 6,4 CL2 0 Możę tu ktoś mi doradzi z góry dziękuję Edited June 6, 2013 by Dunay Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Najpierw zacznij od tego : http://forum.superakwarium.pl/forum-30/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 (edited) Po pierwsze kto to słyszał żeby trzymać kiryśnika w 56l a co dopiero 3 sztuki.Obsada wymaga ogromnej poprawy. Edited June 6, 2013 by mati007 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martyna-25l Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Masz strasznie kwaśną wodę przy takim ph. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SyusukeFuji Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 (edited) no z tego że jest coś nie tak to wiem . Ale co powiniem zrobić żeby poprawić jakoś wody. Bo woda jest z kranu, więc domyślam się że tam jest problem. Co dolać co poprawić edit Pompa wirnikowa Head 550 z aqua szut Żarówka energooszczedna 15W Roślinki sztuczne. Podłoże kamyczki Temperatura 25 stopni Edited June 6, 2013 by Dunay Zwróć uwagę na pisownię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Roślinki sztuczne. Podłoże kamyczki Sztuczne wywalasz, wkładasz żywe. Jaka granulacja tych "kamyczków"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SyusukeFuji Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 (edited) małe kamyczki, ryby spokojnie w nich ryją i przesuwają je. Edited June 6, 2013 by Dunay Pisownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Chodzi mi o dokładną granulację, 3 - 4 mm, czy bardziej 7mm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SyusukeFuji Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 7mm-10mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Dzisiaj zakupiłem testy JBL 6 in 1. I dostałem takie wyniki może ktoś mi coś poradzi. Masz strasznie kwaśną wodę przy takim ph. Testy paskowe mogą przekłamywać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 W takim żwirku trudno będą rosły Ci rosły rośliny, zmień na coś o mniejszej granulacji. Masz jakieś inne sztuczne ozdoby, typu zamki, statki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SyusukeFuji Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 nie mam nic takiego. roślin sporo jest tych sztucznych wiec kiriśniki siedzą schowane za nimi, a nad mają gąbkę od filtra. Albo na liściach tych sztucznych roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Sztuczne rośliny pogarszają parametry wody, do wywalenia. Żywe oczyszczają i natleniają wodę. Jak najszybciej zamień sztuczne na żywe, no i zmień podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SyusukeFuji Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 a co polecasz, żeby mi razem z rybkami to współdziałało i jakie podłoże. I to tylko wystarczy na poprawienie parametrów wody ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Kiedy baniak został zalany? Jakie oświetlenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SyusukeFuji Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 (edited) żarówka energoszczędna 15W, 2 miesiące temu była ostatnia podmiana, tak woda dolewana, czyszczona szyba i czyszczenie filtra. Regulamin 6.1. Zdania zaczynamy z wielkiej litery. Nikt wiecznie nie będzie Ci zwracał uwagi. +1. Mapet Edited June 6, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted June 7, 2013 Share Posted June 7, 2013 Masz strasznie kwaśną wodę przy takim ph. Jaką ma wodę przy takim PH? Chyba twardą. no3 - 250 Nie omsknął Ci się palec na zerze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted June 7, 2013 Share Posted June 7, 2013 Sztuczne rośliny pogarszają parametry wody, do wywalenia. Żywe oczyszczają i natleniają wodę. Jak najszybciej zamień sztuczne na żywe, no i zmień podłoże. Możesz mi wytłumaczyć w jaki sposób sztuczne rośliny pogarszają wodę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SyusukeFuji Posted June 7, 2013 Author Share Posted June 7, 2013 Jaką ma wodę przy takim PH? Chyba twardą. Nie omsknął Ci się palec na zerze? Nie. Tak mi pokazał ten pasek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts