Bobi1 Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Witam Mam akwarium 25l i Filtr aqua-szut Pat Mini 25-120l. Mój problem polega na tym że resztki jedzenia i odchody nie są wciągane przez filtr tzn że leżą wszędzie na dnie a nie przy filtrze i na nim. Nie wiem czy nie mam za słabego i filtracja w wodzie jest słaba. Jaki filtr byłby najlepszy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Moim zdaniem jest dobry,resztki usuwaj przy podmianach odmulaczem i karm ryby tak żeby zjadły w krótkim czasie,żeby nie zalegało na dnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobi1 Posted June 5, 2013 Author Share Posted June 5, 2013 Myślałem o kaskadzie ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jeden plus to łatwiej w czyszczenia i nie zajmuje miejsca w akwarium. Tylko mam pokrywę i z zamontowaniem byłby problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Kaskada lepiej filtruje wodę,to fakt ale jak będziesz przekarmiał ryby to i ona nie pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 (edited) Przecież filtr Ci nie zbierze resztek pokarmu z dna. Od tego jest odmulacz. Byś musiał mieć ładne zasysanie w filtrze, aby to ciągneło. Rozumiem, że prąd wody może poruszać resztkami, ale żeby tak silne ssanie filtra było, to nie możliwe w filtrach akwariowych. Edited June 5, 2013 by ArMasteR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobi1 Posted June 5, 2013 Author Share Posted June 5, 2013 Dopiero staram się zapoznać z tym wszystkim bo jestem ciemny w tych sprawach. Akwarium mam dopiero nie cały miesiąc więc skoro Twierdzicie że filtr który posiadam jest wystarczający to się z wami moi drodzy nie będę kłócił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Ja w takim akwarium używałem AquaClear 20 i doskonale zdawał egzamin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobi1 Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 Piszę o tym filtrze bo mam dużo glonów i wydawało mi się że mam słabą cyrkulacje w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Filtr który masz powinien zapewnić dobrą cyrkulacje w Twoim akwarium. Może dekoracje lub rośliny przeszkadzają w dobrym rozprowadzeniu wody. Ten syf z dna zbieraj przy podmianie - powinien być w okolicy filtra... A może masz go za mocno rozkręconego i zbyt duży strumień wody (po odbiciu od szyby) rozwala śmieci wszędzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Przyczyn powstania glonów może być wiele,jedna na pewno jest to ze przekarmiasz ryby,żeby ci pomoc musisz napisać o akwarium,jakie oświetlenie i jak długo świecisz,obsada,parametry wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobi1 Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 Już rozpocząłem taki wątek na forum tu jest link http://forum.superakwarium.pl/topic/39552-problem-glon%C3%B3w/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts