LuraosPL Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Witam. Chcę założyć małe 45 litrowe akwarium a którym na razie nie planuję żadnej obsady jeśli chodzi o faunę. W akwarium chcę użyć kamienia i/lub korzenia oraz w głównej mierze Hemianthus Callitrichoides (Mały Heniek) oraz jakieś roślinki na drugoplanowe "tło". Moje pytania: 1. Jaka roślinka byłaby dobra na wypełnienie tyłu zbiornika? 2. Jakiej barwy kamień polecacie pod taki układ roślin (ciemny czy jasny)? 3. Jakiego koloru podłoże (jasne czy ciemne)? 4. Jaki mech byłby dobry do umieszczenia go na korzeniu? Jakieś rady? Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 1. Rotala, rogatek itp. Ładnie będą wyglądały przy heńku. 2. Najlepiej ciemnie. 3. Ciemne. 4. Może wgłębka - mchem może nie jest, ale bardzo ładnie wygląda na korzeniu. Pamiętaj, że musisz mieć dobre oświetlenie. Podaj, jakie masz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuraosPL Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 Oświetlenie to zwykła jarzeniówka 15W A co do wgłębki to jaki sposób umocowania jej do korzenia polecasz? Przywiązać żyłką czy może lepiej do korzenia przymocować drucik, przebić kępkę rośliny i rozgiąć go? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Ja mocuję go zwykłą zieloną nitką, czyli sposób 1. Przy 2. wgłębka może się odczepiać. Oświetlenia dla małego heńka mało. Teraz masz nieco ponad 0,3w/l, a dla niego najlepiej około 0,5w/l. Pomyśl na zakupem dodatkowego modułu, świetlówki, lub wymień tą co masz na taką o większej mocy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuraosPL Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 Dzięki za podpowiedź. Mógłbyś podlinkować mi w jakimś sklepie te rotale na 2 plan? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Tu masz link z allegro: http://allegro.pl/rotala-rotundifolia-green-wodna-hodowla-i3270431362.html Tam niby jest napisane, że potrzebne oświetlenie 0,5 w/l i więcej, lecz u mnie przy 0,3 w/l i przy nawożeniu rośnie szybko i bez problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuraosPL Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 A co powiecie na moczarkę zamiast rotali? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Moczarka będzie wyglądać źle. Dobrym oświetleniem nie zdziałasz wiele. Rotala lubi żyzne podłoże i trochę Co2. Bimbrownia będzie idealna. Do tego kup nawozy, np.aqua-art. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts