Cedrx Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Witam, Jako początkujący posiadacz akwarium, zwracam się z prośbą o pomoc w przygotowaniu mojego zbiorniczka. Niedawno nabyłem akwarium profilowane 112 litra, wyposażone w dwie świetlówki(Glo Flora-glo 20WT8 i Radium NL 18W) Posiadam filtr wewnętrzny Hailea BT700 wiem, że jest to słabe urządzenie, ale na start musi wystarczyć. Moja prośba, do was doświadczonych i fachowych akwarystów, o pomoc w skompletowaniu pozostałych elementów baniaka i obsady rybek. Do zakupienia: - grzałka - napowietrzacz (jeśli uznacie za konieczny, podoba mi się powietrze ulatujące z kamieni) - podłoże (pasujące pod rybki i roślinki, najlepiej coś za rozsądne pieniądze, preferuje jakiś drobny jasny piasek) - korzeń i kamienie (z jakiego drzewa i jakie kamienie) - rośliny (konkretne nazwy, na boki coś wysokiego i zielonego, na środku może byś jakaś inna barwa i troszkę niższe i coś pływającego) Rybki jakie mi się zamarzyły, po wertowaniu forum: - 5 kirysek (jaki gatunek i płeć) - 5 otosek (jaki gatunek i płeć) - 1 zbrojnik niebieski (wiem, że uważacie 112 litrów jako mały zbiornik, ale podoba mi się ta ryba i chciałbym ją mieć) - 15/20 neonków inessa, lub 15 rozbora (które lepiej wybrać, jaki gatunek i płeć) Chciałbym jakąś rybkę lub parkę do środka zbiornika i jeśli jeszcze coś wcisnę to rybkę, która trzyma się górnych rejonów zbiornika Proszę o konkretne odpowiedzi( jeśli takie podłoże to tyle go kupić i takiego producenta ) Mam jeszcze pytanie, czy zna ktoś jakiś zaufany sklep w Poznaniu lub okolicy, gdzie można zakupić rybki? Z góry dziękuję za pomoc i wszystkie trafne uwagi. Pozdrawiam Tomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 To ty już zdecyduj, jaką chcesz ławicę, płci raczej nie rozróżnią w akwarystycznym. 1 zbrojnik może być, dla niego min. 80cm dł. akwarium, czyli dla 112 typowe. Na dno rybki jednego gatunku, będzie im przy ciasno, gdy będą dwa stadka. Decydujesz - albo otoski, albo kiryski, po 6 szt., płci też nie rozróżnią. Powiedz, czy wolisz żyworódki, czy jakieś inne, np. gurami, pielęgniczki. Grzałka najlepiej 100W, obojętnie jaka. Napowietrzacz nie potrzebny, wręcz nie wskazany. Będzie wytrącał CO2 z wody. Korzenie i kamienie jakie Ci się podobają Podłoże najlepiej ciemny, drobny żwirek. Neony nie lubią jasnego podłoża. Ja u siebie mam chyba Aqua Floran - rośliny bez trudu się ukorzeniają i rosną, po 20zł za 6l. Rośliny, może nurzaniec, rotala, rogatek, nadwódka, anubias, moczarka, pistia (na powierzchnię), mini pelia (na trawnik), żabienica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cedrx Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 Ok pewnie beda neonki, jesli chodzi o dno to czytałem na tym forum o możliwości trzymania otoskow i kiryskow, dlatego proszę o jeszcze jakieś opinie. Może to glupie pytanie ale jakie gatunki kryją sie pod żyworódkami Jeśli chodzi o podłoże to jak ilość będzie potrzebna? I czy do czarnego podłoża można dodać coś jasnego (np. jakąś wysepkę jasną) Dolne rybki są raczej ciemnej barwy i obawiam się że będą slabo widoczne. Pytając o kamień mialem na myśli, czy może być to jakiś piaskowiec, czy jakąś konkretna skała? nemo130: Pisownia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Żyworódki, czyli wszelkiego typu gupiki, platki, molinezje, mieczyki. Możesz zrobić taki nieszeroki pas z piasku przechodzący z tylnej szyby na przednią. Może 18l podłoża, przy przedniej szybie jakiś 1cm, przy tylnej około 10cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Nie rób białych wysp. To wygląda tandetnie, rybki denne i tak będzie widać na czarnym podłożu. 18l wystarczy by wysypać 5cm warstwę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagamore Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 jesli chodzi o dno to czytałem na tym forum o możliwości trzymania otoskow i kiryskow, dlatego proszę o jeszcze jakieś opinie Jestem w podobnej sytuacji. Niektórzy trzymają i otoski i kiriski w standardowym 112 czy 126l zapewniając jedynie dużo kryjówek i roślinności. Inni uważają, że jest wtedy zbyt tłoczno.Fajnie by było gdyby ktoś jednoznacznie w tej kwestii się wypowiedział i poparł to odpowiednimi argumentami/doświadczeniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts