cobra_1994 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Witam.Zamierzam zmienić obsade w moim akwa 200l.W sumie ten proces juz zaczął sie około miesiąca temu gdy zacząłem sprzedawać rybki.Chciałbym w moim akwarium postawić na skalary.Obecnie posiadam parke 1+1 skalar i 30 neonów czerwonych z którymi juz raczej nie bede sie rozstawał.Kolega z tego forum polecił mi obsade następującą : 1+1 skalar30 neonów czerwonych 1+2/3 Pielęgniczki Agassiza5 Kirysków.Co wy na taką obsade ? Poniżej przedstawiam parametry mojego Akwa: 1)Wymiary zbiornika 100x40x50cm2)2 świetłówki T5 45W Marki Juwel : 1x luxine Day high light i 1x luxine grolux3)Zbiorknik założyłem gdzieś około pół roku temu ,może troszke więcej4)Wode podmieniam raz na 3tygodnie/miesiąc ,około 30% ,PH około 8-9,bodajże 8,3.Nie używam uzdadniaczy5)Żadnych leków,bakterii i preparatów na glony6)Nie używam UV7)Grzebie raz na miesiąc w czasie podmiany ,rzadko przesadzam , glony usuwam żyletką8)Grzałke jaką posiadam to Tetra HS150 z termostatem,podłączone w dzien i noc,temperatura ok. 26 stopni9)Nie stosuje nawozów10)CO2 wstrzykuje raz na miesac około 20 ml11)Obecnie posiadam :2 skalary i 30 neonów czerwonych12 )Roslinki przycinam nożyczkami raz na miesiąc jeśli widze ze są pożółknięte albo wystepują jakies glony,nie przesadzam13)Podłoze to żwirek rzeczny ,nie znam firmy,posiadam 1 duzy korzeń i około 4 piaskowcektóre raczej będę wyrzucał.Żwirek będę zmieniał na piasek.14)filtr staram się raz na 2-3 miesiące ,pod zimną wodą myje wkłady.15)Karmie karmą tropi cala D-Vital Plus co dziennie na noc . Dziekuje za wszystkie odpowiedzi,pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Jaki masz filtr? Nie myj wkładów wodą z kranu tylko wypłucz w wodzie spuszczonej z akwarium. PH za wysokie! Dla ryb które masz nie powinno być wyższe niż 7. Twardości też pewnie za wysokie... Wywal piaskowce. Podawaj rybom kilka rodzajów karmy, muszą mieć urozmaiconą dietę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cobra_1994 Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 Okej będe się tego trzymał.A co jeśli chodzi o obsade ? co polecacie do skalarów i neonków ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts