djbovorta Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Witam. Oglądając galerię natrafiłem na roślinki zakorzenione na korzeniu i wychodzące ponad taflę wody.Interesuje mnie filodendron,ale jak go zasadzić? Szybko wpisalem wyszukiwarkę na moim angielskim rynku ebay philodendron i wyskoczyło kilka propozycji.Tylko że to są roślinki w donniczkach ,jak zwykły kwiatek domowy.Czy mogę wydobyć z ziemi kwiatka i jakoś przymocować do korzenia? Będzie rósł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Filodendron uważany jest za roślinę trującą, co najmniej dla ludzi i kotów. Pewnie ryba, gdyby "uszczkła" kawałek, też nie posłużyłoby to jej. Ale to teoretycznie, bo filodendron i tak będzie gnił, gdy będzie na dłużej zanurzony pod wodą (czyli nie da się go trzymać w akwarium jak np. anubiasa, gdzie część liści ma w wodzie, a część może wystawać nad taflę) Można natomiast przyczepić filodendrona do korzenia wystającego nad wodę i wtedy ów kwiat puści swoje korzenie do wody i to one będą ozdobą w zbiorniku (nie sama roślina). Ale to jest możliwe tylko w otwartych zbiornikach (bez pokrywy) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djbovorta Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 (edited) Akwarium mam bez pokrywy.Poszukam anubiasa więc . Ok anubias nana kupiony,przymocuję go do korzenia tak aby miał możliwośc wydostania się poza taflę wody :-D Edited June 2, 2013 by djbovorta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts