Elka Posted June 1, 2013 Share Posted June 1, 2013 Witam serdecznie Od dwóch dni obserwuję że mój ślimak Ampularia prawie w ogóle nie wygląda ze skorupki. Jest w jednym miejscu. Podczas sprzątania akwarium wyjęłam go na chwilę i po dokładnym obejrzeniu wyszło na jaw że na ,,drzwiczkach'' ma ranę ok 1x1 mm. Podejrzewam że mógł go zaatakować ślimak helenka Ślimaczek prawie wcale nie wygląda ze skorupki, ,,drzwiczki'' czasami lekko uchyla i wystawia czułki, ale nie całe. Sama nie wiem czy zostawić go w spokoju, czy kupić jakiś preparat odkażający w zoologu i go w nim kąpać? Proszę o radę! Drobna korekta. Pamiętajmy o poprawnej polszczyźnie. damilio Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted June 1, 2013 Share Posted June 1, 2013 Jaką masz temperaturę w zbiorniku? Helena może zaatakować ampularię, ale "rana" na wieku to raczej nie jej wyczyn. Czyli albo ampularii nie odpowiada woda albo jest osłabiona po ataku heleny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elka Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 Jaką masz temperaturę w zbiorniku? Helena może zaatakować ampularię, ale "rana" na wieku to raczej nie jej wyczyn. Czyli albo ampularii nie odpowiada woda albo jest osłabiona po ataku heleny. Temperatura 27-28C. Rana jest na środku ,,drzwiczek''. Co można z tym zrobić? Czy to jest śmiertelne dla ślimaka? Woda raczej odpowiada, bo ślimaczka mam 1,5 roku (nie lat ) i sporo urósł, skorupa też jest solidna, bo od czasu do czasu ją oglądam. Ślimak jest karmiony podobnie jak glonojad tabletkami roślinnymi, podgotowaną marchewką i brokułem. Wszystko ze sprawdzonego źródła. Dodam tylko że nie mam innych rybek które by zaatakowały ślimaka. Proszę o radę co z tym zrobić. Elka. Przy następnym poście postaraj się lepiej :/ damilio Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasia_0904 Posted September 18, 2013 Share Posted September 18, 2013 (edited) Może zostaw go w spokoju, sam się wykuruje;) PS: nie wiem jak można dopisywać takie teksty jak " ELKA PRZY NASTĘPNYM POŚCIE POSTARAJ SIĘ LEPIEJ" Jak chce to se pisze. Na forum panują określone zasady wymienione szczegółowo w regulaminie. Użytkownik rejestrując się musi go najpierw zaakceptować. Dlatego ostrzeżenia udzielane przez moderację nie powinny nikogo dziwić a sam regulamin nie podlega dyskusji. Zamykam temat. / Luna Edited September 18, 2013 by Luna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts