InfinityKrk Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Witam, kilka tygodni wstecz byłam w lesie, koło Nowego Sącza...pod koniec wyprawy postanowiłam wraz z moim kuzynem przejść się nad jeziorko. Wszystko pięknie, ładnie aż ten się czegoś wystraszył Podchodzę, pytam co się stało. Odpowiedział mi, że widział zdechniętą jaszczurkę. Rozglądnęłam się po tafli wody...faktycznie, coś tam pływa. Postanowiłam dokładnie oglądnąć, co to takiego, bo nie przypominało mi nic, co mogłoby w takim jeziorze przebywać. "Szturchnęłam" płaza patykiem, a ten uciekł na dno zbiornika. Po chwili wypłynął...pierwsza myśl, która mi się nasunęła to, że jest to Ambystoma meksykańska. Normalna, młoda, odmiany albino. Troszkę się zdziwiłam, gdy zobaczyłam "resztę" zwierzaków w tym jeziorku. Jest ono dość płytkie, czysta woda, dlatego widać co chodzi po dnie Były tam też te "dzikie" odmiany barwne, duże i małe. Wyglądało to tak, jakby po prostu żyły tam i miały dość fajne warunki do rozrodu. I tu jest moje pytanie...Czy możliwe jest to, że Aksolotle mogą przeżyć w takim jeziorze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koko Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 W polskim jeziorze to raczej larwa jakiejś krajowej traszki czy salamandry. Oczywiście jest możliwość, że jakiś miłośnik zwierząt zwrócił meksykańskim płazom wolność, w nie tym kraju co trzeba, ale miałyby one problem przez zupełnie odmienne warunki i nagłą zmianę środowiska. I o ile jeszcze wiosna/jesień mogłaby być dla nich przychylne to w lecie byłoby im za gorąco, a w zimie z kolei odwrotnie. Stawiałabym na młode traszki, choć przydałoby się zdjęcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
InfinityKrk Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 No kurcze, przysięgłabym, że to były aksolotle Takie podobne.. Jadę tam w przyszłym tyg, chcę sie upewnić, jeśli tam dalej będą, to zrobię zdjęcia i wrzucę tu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybafello Posted June 1, 2013 Share Posted June 1, 2013 To wyglądało tak http://img.sadistic.pl/pics/215bdda1e75f.jpg czy coś podobne do tego? http://images13.fotosik.pl/47/a733fef3f8b7f648.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
InfinityKrk Posted June 1, 2013 Author Share Posted June 1, 2013 (edited) Zdecydowanie to pierwsze. A co jest na drugim zdjęciu? Edited June 1, 2013 by InfinityKrk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybafello Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Młode traszki grzebiastej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts