Jump to content

obsada do 300l

Recommended Posts

Witam mam taki dylemat ;( :

chce dać do akwa 300l to co znajduje się teraz w 960l czy jest to możliwe? Aktualnie jest tam:

9 skalarów

6 brzanek rekinich

duch amazoński

2 trzciniaki

3 pangi

boję się że może być tego trochę za dużo a Wy co myślicie? Muszę się zapytać na forum, bo trochę mi nie idzie na rękę to że mam dawać(lub co gorsza oddawać) skalary do innego zbiornika, na cały proces mam jeszcze ok. 2 miesięcy.

Pomocy jestem zdesperowany jak FIX :D :/

nie pangi są małe, ale myślę że chyba na razie tam dam skalary... ;( mój ojciec koniecznie chce mieć paletki a jednak boję się trochę trzymać razem te 2 rybcie, a ponieważ 960l jest jego a ja się nim tylko zajmuje to on o wszystkim decyduje nie ja

do oscarów nie dawaj ^^ one są agresorki ... lepiej im zostawic miejsce.... akwa bez pangi tez ładne moze byc... a oddac ją mozesz komus albo do sklepu... mozliwosci jest duzo

Rany nie panga tylko sum rekini ! Panga to przerobiony sum rekini na pożywienie. Wiec w akwarium masz suma rekiniego, a na talerzu już pange. Co do sumów rekinach to one wcale nie dorastają w akwariach do 50 cm. To jest ich naturalna wielkość. W akwarium dorastają do 10 cm , ewentualnie do 15 cm. Zależy jeszcze jak duże akwarium. A czemu chcesz przenieść rybki z tak dużego akwarium do o wiele mniejszego ?

Skalary mogą być. Brzanki rekinie też. Duch jak najbardziej. Trzciniaki nie za bardzo bo rosną duże. Bardzo duże.

Rany nie panga tylko sum rekini ! Panga to przerobiony sum rekini na pożywienie. Wiec w akwarium masz suma rekiniego, a na talerzu już pange. Co do sumów rekinach to one wcale nie dorastają w akwariach do 50 cm. To jest ich naturalna wielkość. W akwarium dorastają do 10 cm , ewentualnie do 15 cm. Zależy jeszcze jak duże akwarium. A czemu chcesz przenieść rybki z tak dużego akwarium do o wiele mniejszego ?

Skalary mogą być. Brzanki rekinie też. Duch jak najbardziej. Trzciniaki nie za bardzo bo rosną duże. Bardzo duże.

głupszej teori nie słyszałem.... przerobiony sum rekini ???? Otóż sie mylisz bo panga-sum rekini to ta sama ryba .. w wolnosci dorasta ponad 1m a widziałem w akwarium nie raz osobniki 40-50cm ... a co do ducha... wg mnie min 350L ale dobra...

Guest pawelhodowca

a co do ducha... wg mnie min 350L ale dobra...

Nie przesadzajmy... 250l wystarczy.

głupszej teori nie słyszałem.... przerobiony sum rekini ???? Otóż sie mylisz bo panga-sum rekini to ta sama ryba .. w wolnosci dorasta ponad 1m a widziałem w akwarium nie raz osobniki 40-50cm ... a co do ducha... wg mnie min 350L ale dobra...

Masz racje, że to ta sama ryba. Ale przyjęło się tak, że to co ci sprzedają w sklepach do zjedzenia to panga. Przecież nie powiedzą ci sum rekini prawda ? A to co maja w sklepach zoologicznych zazwyczaj jest pod nazwą sum rekini. A przerobiona miałam na myśli przerobiona na jedzenie. Czytałam, że wyławiane sumy rekinie są faszerowane hormonami i zmieniają całkowicie kształt. Każda panga wygląda inaczej. Każdy sum rekini wygląda tak samo.

Co do ducha to minimum 250 litrów. Ale w 200 litrach tez może być tak w ostateczności.

jezeli chodziło Tobie o sama nazwe to sorry... tak .. sum rekini faszerowany jest gdzies tam zeby sie rozmanzał i zeby był ponoć smaczniejszy... ale to ciagle jedna i ta sama ryba ;]

10-15cm o rany trzymajcie mnie ... ;|

Guest pawelhodowca

10-15cm o rany trzymajcie mnie ... ;|

Dorastają w odpowiednio dużych akwariach do ponad 40 cm ;)

Na wolności ok. 130 cm.

Jeżeli akwarium jest naprawdę bardzo duże to i może urosną do tych 50 cm, ale stres im to uniemożliwia nawet w dużych zbiornikach. Dlatego przeważnie dorastają do 15 cm. Przez stres głównie.

Guest pawelhodowca

Są ryby na które stres i warunki hodowlane tak wpływają że nie urośnie do rozmiaru takiego jak na wolności choć byśmy mieli akwarium 1000l, ale nie jest to powiedziane że w każdym przypadku.

Dlatego powinniśmy przemyśleć zakup sumów rekinich. Myślę że powinny mieć akwarium minimum 200L, żeby miały się gdzie schować i wyszaleć :D

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...