kr99pl Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Witam ! Jestem początkującym akwarystą i nie mam pojęcia, jakie ryby wybrać.Wcześniej miałem akwarium ok. 50l, a teraz mam całkowicie nowe 112l z firmy Diversa. Ryby jakie mi pozostały to skalar, 2 bocje oraz 4 brzanki sumatrzańskie. Zastanawiam się, czy lepiej dokupić rybki czy założyć całkowicie "nowy" gatunek ryb lecz boję się, czy poradzę sobie z nimi. Akwarium mam słodkowodne,na dole żwirek,3 kamienie oraz duży korzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtigerx Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Skalary i bocje o ile mowa o "wspaniałych" to duże ryby nie nadające się do 112l. Brzanki to już jak tam chcesz.Albo oddaj , albo stwórz sobie brzankarium. Przydały by się parametry wody by dobrze dobrać Ci obsadę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr99pl Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 A jeżeli Ty maiłbyś założyć to akwarium, to co byś wybrał ? Niestety nie mogę podać Ci parametrów, z tego powodu, iż miałem całe akwarium restartowane i musi trochę postać, wiesz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtigerx Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Takie parametry jak KH, GH i PH możesz już teraz podać Mi akurat podobają się akwa BW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr99pl Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Ok, już podaję - PH 7,0 KH 5-7 GH 9 . To są testy na wskaźnikach papierowych firmy Acti (actitest all in 1). Mam ci jakoś podać skalę czy coś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtigerx Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Skala nie potrzebna.Jakieś pielęgniczki typu.kakadu , ramirezki itp.podobają Ci się ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Juz nie przesadzaj z tymi skalarami, bo na bardzo znanym forum o dyskowcach jest kilka akwarii z dyskowcami i skalarami o poj 100l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr99pl Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Pielęgniczki są piękne ! Lecz chyba trudne w utrzymaniu (?) Jak duże rosną? Ile mi ich wejdzie do akwarium 112l ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Juz nie przesadzaj z tymi skalarami, bo na bardzo znanym forum o dyskowcach jest kilka akwarii z dyskowcami i skalarami o poj 100l To że na znanym forum, nie znaczy, że trzymają je w takich baniakach autorytety. 100L to nie akwarium dla skalarów, dysków, bocji wspaniałych, itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Nie będę podawał linków do forum, ale pokaże wam zdjęcia.Ryby są w znakomitej kondycji, nie wykazują żadnych oznak chorobowych ani karłowacienia.Wiadomo że nie wolno ze wszystkim przesadzać, ale nie popadajmy w paranoje. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93d081127447012a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c5622629bd7040b.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtigerx Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Pielęgniczki są piękne ! Lecz chyba trudne w utrzymaniu (?) Jak duże rosną? Ile mi ich wejdzie do akwarium 112l ? Ja wiem czy trudne ?Sam jestem '' młodym"akwarystą i nie mam z nimi problemu. Wystarczy stworzyć odpowiednie warunki bytowe i dbać o świeżość wody. W takim 112 l .to 1+2/3 kakadu.Poczytaj sobie http://www.superakwarium.pl/pielegniczka-kakadu-id869.html.Do tego np.kiryski z tego mniejszego rodzaju ,neonki czy razbory - zależy kto co lubi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr99pl Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Ile wejdzie mi ich na mój zbiornik ? Jakie warunki im zapewniłeś? Jaką masz obsadę z roślin ? Te Kakadu są agresywne ? Jaki filtr masz w tym zbiorniku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtigerx Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Kakadu lub ramirezki 1+2/3 Kiryski 8 sterby lub panda Neon innesa 15 lub razbora klinowa.To zestawienie które akurat mi się podoba ,nie koniecznie Tobie musi. Warunki to na pewno dość drobny , nie ostry piasek ,niezbyt jasny.Jak najwięcej kryjówek typu kokos , groty z kamieni czy tam korzenie , gałęzie.Systematyczne co tygodniowe podmianki wody w ilości 20L. Oświetlenie mam standardowe czyli 2 x 18 W w pokrywie.Na roślinach się nie znam i mam tylko żabiennicę i pistię . Co do agresji kakadu to od czasu do czasu jakąś tam rybkę przegonią .Największa agresja występuje w czasie tarła i opieki nad potomstwem.Filtr mam wewnętrzny aquael torbo 500 i jakoś daje sobie radę choć wolał bym zewnętrzny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts