Jump to content

akwarium 21,5x22,5x27 wysokości 13 litrów

Recommended Posts

Hej, mam jeszcze takie akwa jak w temacie z lanego szkła (bardzo stare) zero łączeń pełen odlew. Dziś się nim zająłem by jako dekoracja stał sobie w pokoju. Zbiornik dziś został zalany wodą, mam już w nim piasek, 2 rodzaje roślin oraz korzeń. Do tego zbiornika mam jeszcze gdzieś grzałkę (nie wiem ile wat mała czarna) oraz filtr wewnetrzny 300 litrów/h z deszczownicą z możliwością regulacji mocy. Także chciałbym coś do niego włożyć i tutaj pytanie czy dobrym wyborem byłoby włożenie do niego 2 kolcobrzuchów karłowatych? Proszę o ewentualne wasze propozycje.

Zastanawiałem się też nad bojownikiem, ale w tym akwa to tylko sam samiec by się zmieścił, brak miejsca na dodatkowe dwie samice (czy się mylę?), także chyba jednak dwa kolcobrzuchy karłowate będą w opcji.

13 litrów nie nadaję się dla żadej ryby , bojek min 25L . No ale jak chcesz wrzucić coś to pewnie tak zrobisz , ale jaka przyjemność z patrzenia na rybe która nie ma gdzie pływać? Kolcobrzuchy karłowate są małe ale potrzebują kryjówek żeby żyć jakoś w miarę zgodnie , bez kryjówek silniejszy zabije słabszego i tyle.

Trochę czytałem o kolcobrzuchach i na dwie jednak, w tym baniaczku jest za mało miejsca tylko jedną dać bym mógł (12 litrów na 1, dlatego jej nie dam by nie była sama), a krewetki jakie i ile sztuk pasowałoby do 13l.?

W takim akwarium to w zasadzie tylko albo krewetki, albo ślimaki. Od biedy bojownik jeszcze wchodziłby w grę. Ale oczywiście sam, bez żadnego towarzystwa.

a krewetki jakie i ile sztuk pasowałoby do 13l.?

Na pewno nie filtrujące... ;) A tak na poważnie, to w zasadzie wszystkie karłowate krewetki wchodzą w grę. Jeżeli nie masz doświadczenia z krewetkami, to na początek poleciłbym Fire Red lub Babaulti.

Myślę, że jak już akwarium Ci się ustabilizuje to nawet kilkanaście sztuk (nawet dwadzieścia parę). Na początek jednak polecam kilka. Ja ma około 10 litrów i uważam, ze dla ryb takie "akwarium" się nie  nadaje...

Filtr który masz będzie dobry pod warunkiem, ze w jakiś sposób ograniczysz wypływ. W innym przypadku będzie za duży prąd wody.