noey Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Hej, mam jeszcze takie akwa jak w temacie z lanego szkła (bardzo stare) zero łączeń pełen odlew. Dziś się nim zająłem by jako dekoracja stał sobie w pokoju. Zbiornik dziś został zalany wodą, mam już w nim piasek, 2 rodzaje roślin oraz korzeń. Do tego zbiornika mam jeszcze gdzieś grzałkę (nie wiem ile wat mała czarna) oraz filtr wewnetrzny 300 litrów/h z deszczownicą z możliwością regulacji mocy. Także chciałbym coś do niego włożyć i tutaj pytanie czy dobrym wyborem byłoby włożenie do niego 2 kolcobrzuchów karłowatych? Proszę o ewentualne wasze propozycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Może być. Możesz też pomyśleć nad bojkiem, mikro rasbory galaxy, neony zielone. Coś więcej tu- http://forum.superakwarium.pl/topic/10894-przyk%C5%82adowi-mieszka%C5%84cy-akwarium-ok-20-35l/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noey Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 Zastanawiałem się też nad bojownikiem, ale w tym akwa to tylko sam samiec by się zmieścił, brak miejsca na dodatkowe dwie samice (czy się mylę?), także chyba jednak dwa kolcobrzuchy karłowate będą w opcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 13 litrów nie nadaję się dla żadej ryby , bojek min 25L . No ale jak chcesz wrzucić coś to pewnie tak zrobisz , ale jaka przyjemność z patrzenia na rybe która nie ma gdzie pływać? Kolcobrzuchy karłowate są małe ale potrzebują kryjówek żeby żyć jakoś w miarę zgodnie , bez kryjówek silniejszy zabije słabszego i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Ojej, cofam to co wcześniej napisałem. Kurcze to 13l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noey Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Trochę czytałem o kolcobrzuchach i na dwie jednak, w tym baniaczku jest za mało miejsca tylko jedną dać bym mógł (12 litrów na 1, dlatego jej nie dam by nie była sama), a krewetki jakie i ile sztuk pasowałoby do 13l.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 W takim akwarium to w zasadzie tylko albo krewetki, albo ślimaki. Od biedy bojownik jeszcze wchodziłby w grę. Ale oczywiście sam, bez żadnego towarzystwa. a krewetki jakie i ile sztuk pasowałoby do 13l.? Na pewno nie filtrujące... A tak na poważnie, to w zasadzie wszystkie karłowate krewetki wchodzą w grę. Jeżeli nie masz doświadczenia z krewetkami, to na początek poleciłbym Fire Red lub Babaulti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noey Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 A ile sztuk mógłbym mieć w tych 13 litrach? Czytałem, że krewetki zaleca się trzymać min. 6 sztuk by się dobrze czuły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Zacznij od 10 sztuk. Za jakiś czas będziesz miał ich znacznie więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Myślę, że jak już akwarium Ci się ustabilizuje to nawet kilkanaście sztuk (nawet dwadzieścia parę). Na początek jednak polecam kilka. Ja ma około 10 litrów i uważam, ze dla ryb takie "akwarium" się nie nadaje... Filtr który masz będzie dobry pod warunkiem, ze w jakiś sposób ograniczysz wypływ. W innym przypadku będzie za duży prąd wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noey Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 W filtrze jest możliwość regulacji (taki mały suwak którym reguluje się ilość wody wpływającej do filtra) także bedzie dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 To będzie dobrze. Ja używam Pat-mini i dzięki tej regulacji jako tako to wygląda lecz i tak gabaryt filtra jest duży (zajmuje mnóstwo miejsca). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts