Nemo7 Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Mała wulkania, dokładny opis i początek dziennika. Posiadam już 25L z krewetkami teraz postanowiłem założyć typowo roślinne.Akwarum: 15L (25x25x25) biały silikon.Oświetlenie: 11W 6500K żaróka Osram śrwiderek.Filtr: HBL-301 wymieniona gąbka na większą + ceramikaPodłoże: Aqua Art Aquasubstrate II+Kamienie: Lawa wulkanicznaRośliny:- Hemianthus callitrichoides (Mały Heniek) - 1plan/trawnik- Pogostemon helferi (Gwiazda wodna) - 2plan- Octodiceras fontanum (Mech Phenix) - prawy narożnik pod filtrem na kamieniu udało mi się zdobyć tylko kilka gałązek- Riccia fluitans (Wgłębka wodka) - lewy narożnik na skaleNa razie nie mam w planach nic dokłądać chociaż kusi mnie żeby gdzieś między Małego Heńka dać coś w rodzaju Hygrophila corymbosa.Obsada: W dalekiej przyszłości jak już akwarium będzie ustabilizowane i ukorzenione może 3 osotki lub 3 raczki orange. Myślałem jeszcze nad jakimiś krewetkami Yellow albo po prostu z 6 sztuk Red Cherry. Na to jeszcze przyjdzie czas.Preparaty: Aqua Art Carbo i ClasicNie wiem za bardzo kiedy moge zacząć podawać Carbo i Aqua Art Clasic pewnie z 2 tygodnie conajmniej ?1/3 wody z kranu + 1/3 z działającego zbiornika + 1/3 filtrowana kuchennym filtrem coś takiego jak Britta tylko Dafy wkład węglowy.Przed zalaniemPod Małym Henkiem invitro znalazłęm taką roślinkę chyba mini peliaDzień 1 zaraz po zalaniu 25.05.13r. 19:00Dzień 2 9:00 Dzień 4TestyPH - 7 ZoolekGH - 10 ZoolekKH - 8 ZoolekNo2 - coś pomiędzy 0,1 a 0,2 JBL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Poczekajmy aż się rozrośnie. Z obsady dałbym raczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagatek Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Henia bym porozsadzała mniejszymi kępkami i gęściej . Na otoski raczej jest to akwa zbyt małe ,minimum dla nich to 45l (tu się mogę mylić ). Jedynie co to krewetki . Jeszcze czy tego światła nie masz zbyt wiele ?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Więcej skały wulkanicznej Zdecydowanie, bo to za chwilę nie będzie wulkania tylko roślinniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemo7 Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 (edited) Myślałem właśnie wczoraj nad raczkami (1samiec i 2 samice). W krewetkarium mam red cherry moge też wybrać cztery najładniejsze sztuki i je przeprowadzić. Co do Otosków to właśnie boje się że za mały litraż i mało roślin z dużymi liścmi nie będą miały gdzie pucować. Widziałem w jakimś sklepie na wystawie w podobnej kostce 4 sztuki plus jakie dwie pływające przy powierzchni. Wyglądały na silne i zdrowe bardzo energicznie wcinały glony z liści. Raczej zostane przy krewetkach lub raczkach. Co do światła to też się nad tym zastanawiałem czy nie za mocne. Żarówka wisi 6cm nad taflą wody mogę podnieść do 10cm wystarczy przewiercić aluminiową listwe którą widać za akwarium. Jednak z tego co wiem to wszystkie te rośliny wymagają śrdniego lub silnego oświetlenia, chyba jedynie poza Phenixem. Więc nie wiem co robić, podnosić czy zobaczyć jeszcze co się będzie dziać ?! Skałek raczej już nie będę dokładał bo narobie dziadostwa. Chociaż myślałem nad wymianą tej z prawej w rogu na większą jednak czeka mnie kupno grzałki i będę musiał dać ją właśnie w tamten róg. Czasami temperatura spada do 20*C raz widziałem nawet 19*C., a to zdecydowanie za mało dla nich. Myśle jeszcze nad przesunięciem pojedynczego Pogostemon z lewej strony przed skałką do kolegów pod ścianę, a w jego miejsce posadzić tam Hydrocotyle Japan albo Elatine Tindra. Dziś jest 6 dzień moge już zacząć podawać Aqua Art Carbo ? Edited May 30, 2013 by Nemo7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Dziś jest 6 dzień moge już zacząć podawać Aqua Art Carbo ? Jak najbardziej możesz podawać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemo7 Posted June 1, 2013 Author Share Posted June 1, 2013 Dzień 7 W akwarium małe zmiany i przemeblowanie. Doszła grzałka, roślinka Hydrocotyle Japan i czarne tło. W akwarium pojawiło się sporo krasnorostów dlatego zdecydowałem się dać jedną krewetkę narazie posprzątała Pogostemon. Dziś rano zrobiłem test na NO2 i niestety, ale rośnie obecnie jest na poziomie 0,4. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 (edited) NO2 na poziomie 0.4 a Ty wpuszczasz żywe stworzenia... Kurde brawo, idealny przykład świadomego męczenia zwierząt . Akwarium ma pare dni więc to normalne, że cykl azotowy jeszcze się nie zakończył... Edited June 2, 2013 by Pley Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemo7 Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 (edited) Krewetka miała bojowe zadanie i już wróciła do krewetkarium. Było to poniekąd konieczne ze względu na przyrost krasnorostów. Edited June 2, 2013 by Nemo7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts