djbovorta Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Witam. Czy ktoś kiedyś zastanawiał sie nad takim rozwiązaniem by zastosować lampy do oświetlenia akwarium roślinnego stosując lampy przeznaczone dla kwiatów ogrodowych.Mam na myśli takie coś http://item.mobileweb.ebay.co.uk/viewitem?itemId=400488306454 co Wy na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 (edited) Obawiam się że będą miały słabą skuteczność. Nie ma podanej wartości przenikliwości strumienia świetlnego (l) przez wodę a przez powietrze z reguły się nie podaje bo to znikome straty. Barwy są dość dobre. Edited May 29, 2013 by grzegrzół Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djbovorta Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 (edited) Czytałem artykuł odnośnie oświetlenia ,link znalazłem gdzieś na forum i autor opisywał różnice lamp stricte akwarystycznych oraz przemysłowych.Dodał że miektórzy _hodowcy roślin akwariowych na szeroką skalę stosują świetlówki przemysłowe ze względu na ich cenę.Z doświadczenia owego autora,przeprowadzonych testów i zapoznania się z różnymi pracami nad jak najlepszym oświetleniu w akwarystyce wynika że różnice maksymalne to 30% mniej skuteczności.Porównując najlepsza świetlówkę akwarystyczna z najtańszą (najgorszą) na rynku świetlówką przemysłową. Ale....pytanie brzmi czy warto zmienic dotychczasowe 2x25W T8 na owe 1x54w 3000k ,1x6400k.Czy poprawi to moją fotosyntezę w zbiorniku 200L o wymiarach 91szer.56wys.46szer. Lampa z linku ma szerokość 60cm czy nie za wązka po podwieszeniu ? Niestety możliwość wybory to 2ft i 4ft .Czyli zedna 60cm a druga 120cm.Za któtka i za długa Co poradzicie?Sprzedawca napisał : Versatile - Besides hydroponics, this panel also can be used for aquarium system. Absolutely worth your purchase!Choć sprzedawca może poprostu chcieć sprzedać więcej swoich produktów dodając takowy komentarz. Rainbow - Uważaj na ortografię ! Edited May 31, 2013 by rainbow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 (edited) Jak wysoko chcesz je podwiesić nad taflą wody? Co do lamp przemysłowych to wiele ma podobne parametry jak świetlówki akwarystyczne a są o połowę tańsze, to prawda. Masz głęboki zbiornik ale, świetlówki o które pytasz mają dużo większą moc niż te co masz założone dotychczas. Myślę że jak je odpowiednio założysz to możesz być zadowolony tylko, brawa 3000k jak dla mnie jest zbyt nie taka, lepsza jest 4900k. Edited May 29, 2013 by grzegrzół Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djbovorta Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 Wysokość od tafli bez znaczenia,mogę ustawić tak jak powinno być tylko jak powinno być wysoko?Sprzedawca ma możliwość wysłać 2x6400k lub 1x3000k i 1x6400k lub 2x3000k.chyba najlepsza ta mieszana z 6400k i 3000 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Im bliżej tafli tym będą lepiej doświetlać dno ale, to już zależy jakie rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djbovorta Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 W sumie to udało mi się wychaczyć taką lampe http://item.mobileweb.ebay.co.uk/viewitem?itemId=181147986890 do akwariów i w praktycznie takiej samej cenia jak ta wyżej.Ta chyba bedzie dobra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts