Robo Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Witam. Chciałbym się podzielić wynikami swoich badań oraz warunkami jakie panują w moim akwarium. Mam nadzieje, że podzielicie się swoimi spostrzeżeniami. Akwarium 96L Oświetlenie 2X 18W Filtracja Aquael Midikani800 Podłoże Żwir, w 3/4 akwarium (z roślinami) ok 0,5cm, w reszcie akwarium 0,2cm Rośliny Moczarki, 2xGałęzatki, mech jawajski Podmiana Co tydzień Ozdoby Kokos (w przyszłości dojdzie kolejny), korzeń (chwilowo wyjęty z powodu zaglonienia), kamienie znaleźne, nie reagujące z octem. Ryby: 10x neon innesa Parametry wody: Ph - 8 GH - 14 KH - 8 NH3 - 0,12 NO2 - 0,0 NO3 - 20 PO4 - 0,0 Fe - 0,0 próbka minimalnie zmieniła kolor Staram się zbić PH do ok 7 przez dorzucenie szyszek Olchy, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu wrzuciłem ich ok 15 sztuk, nie wiem ile czasu zajmie im zmiana PH... Poza tym mam problem z glonami, akwarium było zalane bez filtra przez jakieś 3 dni i w tym czasie zauważyłem nalot na szybie, wyczyściłem je przed dodaniem pozostałych elementów, ale glony przetrwały i teraz z nimi walczę. W związku z tym zmniejszyłem oświetlenie do 6h dziennie, no i te szyszki podobno też pomagają je zwalczać. Wcześniej dawałem też preparat na glony, jakiś łagodny, chyba zahamował rozwój glonów, ale narazie nie zwiększę oświetlenia dopółki nie będę pewien że problem jest z głowy. Czy jednorazowe przedawkowanie CO2 w płynie może pomóc mi dobić plagę glonów? W przyszłości chciałbym dorzucić ok 8 kirysków panda, krewetki RC i jakieś większe rybki, typu Barwniak czerwoobrzuchyx2 albo harem Prętników karłowatych. Co Wy na to wszystko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Sorki , że spytam ale przypadkiem nie masz za mało podłoża ? 0,2 cm , 0,5 cm ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robo Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 Chodziło mi o granulację, warstwa podłoża ma 5cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Tylko tyle dodam na razie. http://forum.superakwarium.pl/forum-4/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts