Jump to content

Warunki w moim akwarium

Robo
 Share

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym się podzielić wynikami swoich badań oraz warunkami jakie panują w moim akwarium. Mam nadzieje, że podzielicie się swoimi spostrzeżeniami.

Akwarium       96L

Oświetlenie    2X 18W

Filtracja          Aquael Midikani800

Podłoże          Żwir, w 3/4 akwarium (z roślinami) ok 0,5cm, w reszcie akwarium 0,2cm

Rośliny           Moczarki, 2xGałęzatki, mech jawajski

Podmiana      Co tydzień

Ozdoby          Kokos (w przyszłości dojdzie kolejny), korzeń (chwilowo wyjęty z powodu zaglonienia), kamienie    

znaleźne, nie reagujące z octem.

Ryby:

10x neon innesa

Parametry wody:

Ph - 8

GH - 14

KH - 8

NH3 - 0,12

NO2 - 0,0

NO3 - 20

PO4 - 0,0

Fe - 0,0 próbka minimalnie zmieniła kolor

Staram się zbić PH do ok 7 przez dorzucenie szyszek Olchy, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu wrzuciłem ich ok 15 sztuk, nie wiem ile czasu zajmie im zmiana PH...

Poza tym mam problem z glonami, akwarium było zalane bez filtra przez jakieś 3 dni i w tym czasie zauważyłem nalot na szybie, wyczyściłem je przed dodaniem pozostałych elementów, ale glony przetrwały i teraz z nimi walczę. W związku z tym zmniejszyłem oświetlenie do 6h dziennie, no i te szyszki podobno też pomagają je zwalczać. Wcześniej dawałem też preparat na glony, jakiś łagodny, chyba zahamował rozwój glonów, ale narazie nie zwiększę oświetlenia dopółki nie będę pewien że problem jest z głowy.

Czy jednorazowe przedawkowanie CO2 w płynie może pomóc mi dobić plagę glonów?

W przyszłości chciałbym dorzucić ok 8 kirysków panda, krewetki RC i jakieś większe rybki, typu Barwniak czerwoobrzuchyx2 albo harem Prętników karłowatych.

Co Wy na to wszystko?