Art81 Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Witam! Mam akwarium od ponad miesiąca w nim znajdują się takie ryby jak:10 neonów Inessa5 neonów czerwonych2 gupiki4 otoski2 zbrojniki niebieskie4 krewetki Amano testy które zrobiłem to:GH 12no2 0PH 7,5Akwarium ma 112 litrów 2x18WFiltr Eheim 2012grzałka JBL 100WTemperatura 24- 25 stopni. Od 3 tygodni moje ryby ocierają się o rośliny i przedmioty jakby coś je swędziało, poza tym nie_ma żadnych innych oznak, zachowują się normalnie jedzą itp.Kilka dni temu zauważyłem ,że jeden z neonów zrobił białą kupę, u innych tego nie zauważyłem. Jeden z neonów ma też tak jakby zdartą skórę, chyba już takiego go kupiłem. Możecie mi pomóc zdiagnozować co powoduje ocieranie się o przedmioty, czy to jakaś choroba ?. Czy to mogą być wiciowce ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
InfinityKrk Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Czy akwarium dojrzewało? To może być rybia ospa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Art81 Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 Raczej nie ospa bo ryby nie mają żadnej wysypki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Czym karmisz ryby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Art81 Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 Pokarm w płatkach TetraMin. Proszę pisz poprawnie . Gagatek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Zrób im jeden, albo nawet dwa dni głodówki (o ile nie masz jakiegoś narybku) i zobaczysz czy coś się zmieni. Potem zmniejsz porcje pokarmu, który im podajesz, może są po prostu przekarmione i nie mogą tego przetrawić, wydalić. Podawaj więcej pokarmów roślinnych i rób raz w tygodniu głodówkę, tak dla profilaktyki. O ile to oczywiście nie ospa, ale za długo trwa to ocieranie, bez dalszych objawów. Co nie oznacza, że ryby teraz osłabione na nią nie zapadną. Więc obserwuj i reaguj natychmiast, gdy pojawią się ewentualne kropki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Art81 Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 (edited) Przekarmione raczej nie są, pokarmu daję im 2 razy dziennie tak aby wszystko zjadły w 2 minuty. Tak jak pisałem ryby zachowują się normalnie na skórze zero oznak chorób, neony są pięknie wybarwione dlatego nie mam pojęcia o co chodzi z tym ocieraniem się jak by je coś swędziało.Edit:Może to przez podłoże ? Mam 1,5cm Aqua Substrate II+ i na to 4cm JBL Manado.Luna: 6.2. Jeżeli czas od napisania ostatniego postu nie przekracza 24h, oraz nie został on poprzedzony postem innego użytkownika, należy używać opcji „edytuj”. Edited June 3, 2013 by Luna Regulamin, 6.2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 (edited) Może w grę wchodzi jakaś inna choroba, niż ospa. Możesz wstawić w miarę wyraźne zdjęcie najbardziej ocierającej się ryby? Przydałoby się też zdjęcie całego akwarium. Nie sądzę, żeby podłoże było przyczyną. PS. Zwykle polecane "2 minuty karmienia" nie są regułą. Moje żarłoki już po minucie mają brzuchy jak stodoły Edited May 30, 2013 by maziama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Art81 Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 (edited) Ok. Dzięki za pomoc, postaram się wrzucić film ale chyba nie będzie dobrej jakość (Nagrywanie telefonem).Edit:http://www.youtube.com/watch?v=mNk_kZtqxDY&feature=youtu.beTak jak pisałem jakość jest marna.Luna: 6.2. Jeżeli czas od napisania ostatniego postu nie przekracza 24h, oraz nie został on poprzedzony postem innego użytkownika, należy używać opcji „edytuj”. W nagrodę 3 punkty ostrzeżeń za ponowny brak edycji postów oraz pisownię. Edited June 3, 2013 by Luna Ostrzeżenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Podejrzewam pasożyty... Zrób rybom kąpiel w preparacie na pasożyty (w każdym zoologu). Powinno pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Art81 Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Jakim dokładnie preparacie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Podejrzewam pasożyty... Zrób rybom kąpiel w preparacie na pasożyty (w każdym zoologu). Powinno pomóc. Zastanawia mnie to jakim cudem wywnioskowałeś że są to pasożyty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Hmmm... Na filmie nie widać żadnych objawów chorobowych, żadna ryba nie odosabnia się, wszystkie pływają po całym akwarium, kolory OK, nie widać nawet żadnej ocierającej się Rozumiem, że to ocieranie jest po prostu sporadyczne. Ryby czasem tak robią, jak coś je "zaswędzi", albo za dużo pokarmu w siebie wepchają Spróbuj z tą głodówką, nawet jak nie pomoże, to nie zaszkodzi, a nóż widelec. Ten film kręcony był przed karmieniem, czy po? PS. Nie wlewaj nic, jeśli nie masz pewności, że jest konieczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Art81 Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Dzisiaj zrobiłem test NO3 wynik to 0, czy tak powinno być ? Ryby nie ocierają się non stop. Film przed karmieniem robiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 (edited) NO3 równe zeru jest absolutnie niegroźne dla ryb, jednak dla roślin to nie do końca dobre, lepiej jakby było 5-10. Ważniejszym parametrem do zmierzenia byłoby NO2 - tu już musi wyjść zero, inaczej jest niedobrze dla ryb. Jeśli film był kręcony jeszcze przed karmieniem, to niektóre neony miały dosyć grube brzuchy. Nadal obstawiam za dużą ilość pokarmu, ale nie dowiemy się czy to rzeczywiście ta przyczyna, dopóki nie zastosujesz głodówki. Chyba, że wystąpią jeszcze inne objawy, wtedy można kombinować nad inną przyczyną. Edited May 31, 2013 by maziama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Neony są rybami ławicowymi 10 sztuk to podstawa od czego należy zaczynać ich hodowlę a im więcej tym lepiej się czują w odpowiednim akwarium. Licho te akwarium wygląda, dużo roślin potrzeba a i poprawią się parametry wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Art81 Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 Witam! Problem z ocieraniem się ryb prawie znikł, od czasu do czasu może jakaś ryba się otrze o rośline ale bardzo rzadko. Żadna ryba jak na razie nie padła chociaż pare dni temu jeden z neonów zrobił sie blady i dziwnie pływał jakby nie mógł utrzymać równowagi myślałem że już po nim ale na drugi dzień nabrał kolorów i dzisiaj juz pływa normalnie, nie mam pojęcia co mu było. Gupiki mi się rozmnożyły w akwarium pływa kilkanaście małych. Dzisiaj też zmniejszyłem przepływ wody przez filtr i wygląda na to że neony maja terło ganiają za sobą jak szalone i ocierają się o siebie więc parametry wody nie są chyba takie złe Pozdrawiam Kolejny za pisownię ,jeszcze jeden i wolne . Gagatek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts