GEKON Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Cześć planuje doświetlić moje akwarium ponieważ jest małe pod pokrywa mieści się jedna świetlówka o długości 46 cm i mocy 15 w która i tak już ledwo świeci tzn tak mi się wydaje doświetlić planuje listwa ledową własnej konstrukcji zdecydowałem się na to bo daje ładne światło przy niskim zużyciu prądu jedna dioda bierze 0,05w ja ich wykorzystam 90 co da mi zużycie jakieś 4,5 w uzyskam zimny kolor , jakieś 480 - 500 lm o temperaturze barw jakieś 5000 - 5500 k to co podaje jest to wynik w przybliżeniu oparty na moich wyliczeniach wiece jeżeli gdzieś mi się noga powinęła i wyszła mi jakaś niemożliwa jednostka to sorki oczywiście krótki opis tego co robię : na kawałku pleksi nakleiłem 6 rzędów diod wykorzystam do tego taśmy ledowe z demobilu oświetlonego stendu w pracy mam w planie uszczelnić to silikonem do okola i od góry też użyć kawałka pleksi wszystko to podwiesić za świetlówka na czarnej obudowie kryjącej elektrykę oświetlenia akwarium narazie zatrzymałem się przed etapem klejenia (uszczelniania ) a chcę to zrobić silikonem ewentualnie dać 4 nity na rogach żeby sie na pewno trzymało nie wiem tylko na co to przykleić do tej obudowy akwa czy też silikon czy jakiś poksipol co wy na to ????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts