Altafox Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Witam, czy są jakies przeciwskazania aby światło w akwarium roślinnym było zapalone 24/24 h ? Jest w nim rogatek i trawka roślinna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Ryzyko glonów w akwarium, brak rytmu dnia i nocy dla ryb, niepotrzebne zużycie prądu (24 h/dobę nie siedzisz przecież przed akwarium) PS. To pytanie można było umieścić w temacie, które już masz o swoim zbiorniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Altafox Posted May 28, 2013 Author Share Posted May 28, 2013 Rybek w tym akwarium nie posiadam i nie zamierzam mieć, chodzi mi przede wszystkim o rozrost roślinek jak najszybszy i tylko i wyłącznie o to mi chodzi. O prąd się nie martwie i czynnik zużycia prądu proszę nie brać pod uwagę. Zadam wprost pytanie, czy mając akwarium 38 L oświetlenie 14W (świetlówka specjalna dla roślinek) roślinki szybciej urosną w skali miesiąca przy oświetlaniu 12/24h dziennie czy 24/24 h dziennie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Rośliny też potrzebują dnia i nocy. Powinny mieć ciemno minimum 6h na dobę. A pełnego oświetlenia 10-12h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Popieram przedmówców. Jako że jeszcze nigdy nie miałam roślinnego akwarium, życzę powodzenia Ale mam takie pytanko - po co mieć akwarium roślinne, skoro można mieć takie z rybami? Czyż wtedy nie będzie dopiero barwnie i kolorowo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Altafox Posted May 28, 2013 Author Share Posted May 28, 2013 (edited) Jest to moje kolejne akwarium, które założyłem typowo pod hodowle, akwarium standardowe mam w domu, pływają w nim rybki, rosną roślinki EDIT: Więc rozumiem, że mogą być skutki uboczne dla roślin z powodu oświetlenia 24/24 h ? Edited May 28, 2013 by lopezz Edytuj posty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Tak i edytuj posty, nie pisz jednego pod drugim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts