Taiga Aisaka Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Są dosłownie WSZĘDZIE! Co prawda, kirysy i krewetki Amano ograniczają stopniowo ich populację, ale wolałabym sama coś na to poradzić Czy znacie jakieś bezpieczne dla krewetek sposoby na zwalczanie krasnorostów (takie czarne, krótkie, grube nitki)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Podajesz jakieś Carbo? Według wielu akwarystów jest to podstawa do walki z krasnorostami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted May 27, 2013 Author Share Posted May 27, 2013 Nie ... wiesz, jestem jeszcze zielona, akwarium mam dosłownie od kilku miesięcy : > Poproszę o więcej wskazówek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Idziesz do sklepu, prosisz o Carbo w płynie i wlewasz zalecaną na opakowaniu dawkę do akwarium Po czasie jakieś rezultaty powinny być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 (edited) Carbo pomaga na krótką metę. Nie zwalcza przyczyny a jedynie skutki. Poczytaj u mnie w podpisie oraz poszukaj na forum tematu "krasnorosty kontra cierpliwość". Stosowanie carbo to jak pompowanie dziurawego koła w samochodzie i próbowanie jazdy. Na początek opisz akwarium wg schematu:, 1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)-2.Litraż i wymiary akwarium 3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)-4.Jak długo świecisz (ile godzin)-5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa6.Filtracja -7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) -8.Ozdoby (jakie)-9.Rośliny (ile,jakie)10.Ryby - obsada (jw.)11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )-13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)-14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe -15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ?16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu?17.Fotka całego zbiornika i fotka detali Opis problemu- Edited May 27, 2013 by tomeksup Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 (edited) 1. Nie pamiętam... 2. 40 l, wymiary... hmm... zedytuję i dopiszę 3. Świetlówka 30 W 4. Od 6:30 do 20:00 5. Mam zamiar kupić czarny żwir Na razie mam jakieś kamyczki O.O 6. Aquarel FAN-mini Plus 7. Biotopowe azjatyckie 8. 2 pniaczki i kilka białych kamieni. 9. Nie pamiętam nazw... jakieś 3 pływające, i taka jedna z prostymi liściami wyciągniętymi do góry. 10. 4 neony inessa, 1 molinezja (przeżyła pozostałe), 4 danio pręgowane, 6 krewetek Amano 11. Dosłownie 2 hausty wody nabrane szklanką (dość sporą), raz na 2 tygodnie, ostatnia podmiana była 27 maja 12. Nie podaję. 13. Nie mam pojęcia, w niedzielę kupuję testy. 14. j. w. 15. Nie (co np.?) 16. 2 razy dziennie (więcej nie mam kiedy, rano i wieczorem), zjadają wszystko, a jak nie to krewetki się z tym rozprawiają 17. Dodam niebawem. Opis problemu: W moim akwarium nie widać prawie wgl roślin. Dlaczego? KRASNOROSTY. Czarne, paskudne, grube nitki... Oprócz tego, na szybach pojawiły się malutkie, pojedyncze zielone plamki... glony. Jak temu zaradzić? Edited May 30, 2013 by Taiga Aisaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Masz 0,75W/l. Przy takim oświetleniu rośliny rosną szybko. Doprowadzają do wyjałowienia wody i hamują wzrost, a wtedy wkraczają glony. Jeżeli kupujesz testy, to na no3 i po4 - to podstawa. Co do podmian to 1 raz w tyg. 10-20% akwarium, czyli min. 4l. Wlewasz wodę odstaną 24h. Wlewając wodę dostarczasz im przynajmniej niewielkie ilości substancji odżywczych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 Ok... to co mam zrobić z oświetleniem? I... czy takie rośliny, jak te tu poniżej wypisane: - wgłębka wodna - blyxa japonica - ponikło igłowate - limnofila sessiflora - mech jawajski/tajwański ... będą właściwie rosnąć w tym akwarium? I jak mogę je zasadzić, aby fajnie wyglądały? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Przy takim świetle jest potrzebne nawożenie. Ze względu na elocharis accicularis odradzam obniżenie śwaitła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 (edited) Doszłam do wniosku, że wyreguluję parametry wody z zastosowaniem testów i będę jechać na carbo. Jakie testy są najbardziej potrzebne? Nie będę kupować wszystkich, bo po prostu mnie nie stać. Co najwyżej kupię 2-3 jakieś testy. Prawdopodobnie na NO3 i PO4... jak już tu wspominał tomeksup, to poniekąd podstawa akwarystyki Edited May 31, 2013 by Taiga Aisaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Carbo likwiduje skutki, a nie przyczynę. Kup testy (NO2, NO3, PO4, ), wykonaj pomiary i podaj wyniki. Wtedy będziemy dalej myśleć. Z nawozów mogę polecić na przykład Aqua Art Classic. Robisz też za małe podmiany wody. Zacznij podmieniać wodę co tydzień (woda odstana 24h), ale nie 2 szklanki, a te 10-25%, czyli tak nawet te 8 litrów wody. Nie licz też, że te glony ustąpią tak nagle po podaniu nawozów... Teraz proponowałbym albo poczekać na wyniki testów, albo już teraz zrobić większą podmianę wody (np. 10-12 litrów). Dodatkowo skrócić teraz czas oświetlania do 8 godzin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Ja uważam, że na no2 test nie potrzebny. Możesz kupić markowe nawozy albo pobawić się w nawozy - sole. Komplet soli to 20zł z przesyłką, ale trzeba bawić się w ich rozrabianie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted June 3, 2013 Author Share Posted June 3, 2013 (edited) Kupiłam i stosuję Carbo w płynie - podobno pomaga też na krasnorosty. Świetlówka jest nowa - 11W, 2700 K - to dobrze czy źle? Ok, mam testy na NO3 i na pH: pH - 7,5 NO3 - ok. 45 mg/l Może to przez pH? Jak je obniżyć? Edited June 3, 2013 by Taiga Aisaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 2700K ? Swieci na pomarańczowo ? To za mało. Powinna być 6500K. Test paskowy ? No3 dość wysokie. Czy rośliny wypuszczają boczne korzenie ? Prawdopodobnie masz po4 bliskie zera i ono blokuje wchłanianie azotu. Potrzeba kompleksowego nawożenia to no3 wciągną rośliny, ale muszą mieć też inne pierwiastki w odpowiedniej ilości i proporcjach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts