Jump to content

Jak wzmocnić oświetlenie w 450 l akwarium.

Recommended Posts

Witam mam 450 l. baniak i chciałem wzmocnić oświetlenie aby uzyskać optymalny efekt wybarwienia roślin typu Rotala rotundifolia , Ludwigia repens , Didiplis diandra dodam że w chwili obecnej mam trzy świetlówki T5 80W Sylvania Grolux  - 2szt.  i  Sylvanie Aquastar 1 szt.  Nawozy jakie stosuję to  AZOO Plants Nutrients i Carbon Plus. No i oczywiście nawożę CO2. :>

Szczerze mógłbyś wzmocnić oświetlenie ale nie wiem czy się opłaca bo masz ponad 0.5w/l a dokładnie 0.53w/l a to już wystarcza , aby nawozić CO2 i też jest wysatrczające dla rozwoju roślin. Może spróbuj nawozić solami na początek makro potem jak głębiej wejdziesz w ten temat to mikro :) . Dozowanie CO2 zostaw , a z czego dozujesz Co2. ?

Edited by Molinek

Szczerze mógłbyś wzmocnić oświetlenie ale nie wiem czy się opłaca bo masz ponad 0.5w/l a dokładnie 0.53w/l a to już wystarcza , aby nawozić CO2 i też jest wysatrczające dla rozwoju roślin. Może spróbuj nawozić solami na początek makro potem jak głębiej wejdziesz w ten temat to mikro :) . Dozowanie CO2 zostaw , a z czego dozujesz Co2. ?

Normalnie z butli dyfuzor serowski podłączony do węża wpływowego od filtra .Według testu CO2 - jego poziom w akwarium jest odpowiedni , żelazo też jest na odpowiednim poziomie piszesz o solach - a jakie konkretnie mi radzisz?

K2SO4, KH2PO4, KNO3, KCl, MgSO4*7H2O + chelat żelaza 8% + intermag plus

Ok dziękuję , a czy tak zwana symfonia złota to jest to - dostałem ją od znajomego ale niestety nie wiem jak ją dawkować więc odłożyłem na bok gdyż nie chciałbym zaszkodzić roślinkom