AquaTrick Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Witam mam 450 l. baniak i chciałem wzmocnić oświetlenie aby uzyskać optymalny efekt wybarwienia roślin typu Rotala rotundifolia , Ludwigia repens , Didiplis diandra dodam że w chwili obecnej mam trzy świetlówki T5 80W Sylvania Grolux - 2szt. i Sylvanie Aquastar 1 szt. Nawozy jakie stosuję to AZOO Plants Nutrients i Carbon Plus. No i oczywiście nawożę CO2. :> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 (edited) Szczerze mógłbyś wzmocnić oświetlenie ale nie wiem czy się opłaca bo masz ponad 0.5w/l a dokładnie 0.53w/l a to już wystarcza , aby nawozić CO2 i też jest wysatrczające dla rozwoju roślin. Może spróbuj nawozić solami na początek makro potem jak głębiej wejdziesz w ten temat to mikro . Dozowanie CO2 zostaw , a z czego dozujesz Co2. ? Edited May 26, 2013 by Molinek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Dla mnie nie ma potrzeby zmieniać oświetlenie, według mnie masz problem z nawożeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaTrick Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 Szczerze mógłbyś wzmocnić oświetlenie ale nie wiem czy się opłaca bo masz ponad 0.5w/l a dokładnie 0.53w/l a to już wystarcza , aby nawozić CO2 i też jest wysatrczające dla rozwoju roślin. Może spróbuj nawozić solami na początek makro potem jak głębiej wejdziesz w ten temat to mikro . Dozowanie CO2 zostaw , a z czego dozujesz Co2. ? Normalnie z butli dyfuzor serowski podłączony do węża wpływowego od filtra .Według testu CO2 - jego poziom w akwarium jest odpowiedni , żelazo też jest na odpowiednim poziomie piszesz o solach - a jakie konkretnie mi radzisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 K2SO4, KH2PO4, KNO3, KCl, MgSO4*7H2O + chelat żelaza 8% + intermag plus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaTrick Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 K2SO4, KH2PO4, KNO3, KCl, MgSO4*7H2O + chelat żelaza 8% + intermag plus Ok dziękuję , a czy tak zwana symfonia złota to jest to - dostałem ją od znajomego ale niestety nie wiem jak ją dawkować więc odłożyłem na bok gdyż nie chciałbym zaszkodzić roślinkom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts