czechu Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 A więc sprawa wygląda tak : Dwa miesiące temu dostałem akwarium 35 litrów z bojownikiem (samicą) , ale zanim zalałem czekałem 2 tygodnie , aż woda dojrzeje i pół wlałem z dużego akwarium.(Bojownik czekał w dużym akwarium) Obecnie w nim jest tylko bardzo agresywny samiec gupika . Został oddzielony od innych ryb po zabójstwie samicy i samca mieczyków oraz ataku na P.Ramireza ... Jest tam tylko z ampularią ( bez bojownika) , ponieważ Stefanii (Bojownik) wyrósł na głowie jakiś wielki guz i zdechła nie dawno . Teraz chcę odnowić akwarium ... Nie wiem jaka obsada będzie odpowiednia ... Kilka krewetek + ? (4-6 rybek) Tak myślę , żeby podłożem był piasek lub kolorowy żwirek ... Pomocy ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 (edited) Może:4 samiec gupika (bez tego agresywnego)krewetki (np. RC)lub1 samiec bojownikakrewetki.Żadnego kolorowego plastiku nie dawaj za podłoże. Może być piasek lub żwirek (naturalny). Edited May 26, 2013 by kostka99 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Za podłoże nie dawaj niczego głupiego , co mam na myśli , mianowicie nie dawaj żadnego kolorowego żwirku , a tym bardziej farbowanego na dany kolor . Takie podłoże nie wspomaga roślin , nie zawiera żadnych nawozów , jest po prostu jałowe. Kolorowe podłoże bardzo nie estetycznie wygląda tzn. jest beznadziejne i tandetne. Mam nadzieję , że Ci jasno to wytłumaczyłem i rozsądnie pomyślisz nad wyborem podłoża. Przykład: - Aqua Substrate II +. - bardzo dobre podłoże średniej klasy. - różnego rodzaju podłoża z firmy ADA. - podłoża najwyższej klasy. Oczywiście to tylko przykłady , jest wiele innych podłóż tego typu (SUBSTRAT). Co do ryb : 6x samiec gupika + krewetki RC lub Amano Ja bym taki zestawik sobie sprawił. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czechu Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 Dzięki za pomoc . Postanowiłem , że podłożem będzie piasek kwarcowy Ale co do obsady jeszcze nie wiem :/ Nie jestem przekonany co do gupików , ani bojowników ... Litraż jest dobry na platki lub prętniki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Jakie wymiary zbiornika? To jest ważniejsze niż litraż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 I tak 35l o wiele za małe na prętniki i platki. Możesz jeszcze się pokusić o drobniczki. Na inne ryby za mały zbiornik. Możesz też zrobić krewetkarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 (edited) I tak 35l o wiele za małe na prętniki i platki.Z tym się nie zgodzę.Jeśli akwarium miałoby wymiary ok. 60x30x20h, czyli wychodzi 36l, to spokojnie mógłby w nim mieć harem prętnika lub platki i do tego jakąś ławicę. Liczą się wymiary dna. Edited May 26, 2013 by marcin0714 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Podaj wymiary akwarium... Wtedy można będzie cokolwiek mówić o ew. obsadzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czechu Posted May 28, 2013 Author Share Posted May 28, 2013 60x30x20 To wymiary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted June 1, 2013 Share Posted June 1, 2013 To możesz na przykład dać taką obsadę: - prętnik karłowaty: 1+2 / szczupieńczyk pręgowany: 1+1(2) - razbora klinowa: 6-8 / razbora espei/hengela (w wersji z prętnikiem): 10-12 lub - platka: 1+2 lub (obowiązkowo na dno piasek kwarcowy) - pielęgniczka Ramireza: 1+1 - otoski: 5-6 Możliwości jest oczywiście o wiele więcej, ale podpowiedz, co najbardziej pasowałoby Tobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts