pinakolada Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 (edited) Mam akwarium 25l które ma już 2 lata a może i więcej. Podłoże żwirek kwarcowy + torf pod spodem. Woda kranówa (7-7,2 ph, twardości nie stety nie znam). Dużo roślin :mchy, wywłócznik, anubias, dużo rogatka i żęsy wodnej. Filtr kaskada z ceramiką. Kupiłam 10 sakur red, z czego dzisiaj mam 8 (2 samce, było 5 samic + 2 jeszcze mniejsze nie dorosłe). Przedtem miałam zwykłe RC i rozmnażały się dobrze. Samice noszą jaja ok 2 tygodnie i w minutę padają. Nie mam pojęcia jaka jest tego przyczyna. Krewetki mam ok 2 miesiące. Nawożę serią Planta garnier Carbo + Clasic (1 kropla dziennie). Podmiany raz w tygodniu ok 2,5l wody kranowej odstałej. Macie jakieś pomysły dlaczego krewetki nie mogą donosić jajek? W akwarium są 3 amano i 5 humeli jeszcze. Luna: Po co zakładasz taki sam temat w dwóch działach? Nie jesteś tu od dziś, więc chyba znasz regulamin. +1. Edited May 25, 2013 by Luna Ostrzeżenie za dublowanie tematów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Podaj inne parametry, gh, kh, no3, no2 też by się przydało. Masz chlor w kranie? Ile woda odstana? Wodę z kranu do odstania nalewamy tylko i wyłącznie zimną, ale to na pewno wiesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 Niestety nie posiadam innych testów. Tak wiem wodę leję zimną, 24h godziny stoi przed podmianą a do tego staram się wyrównać temperaturę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 A gdzie kupiłaś krewetki? Czasami bywa tak, że sprzedawca handluje krewetkami z importu, z niemiec np. , które są bardzo wrażliwe i padają na naszej wodzie jak muchy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 Kupiłam od Pana z allegro, który zapewniał mnie ze to z jego własnej hodowli. Przesłał mi zdjęcia akwarium. Krewetki jak dorosły wyglądają niemal identycznie. Dzisiaj zamawiam testy JBL paskowe. Za kilka dni będę znała dokładne parametry. Mam nadzieję że to pomorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Nie bierz paskowych bo są niedokładne, kropelkowe polecam. Paskowe to tylko wyrzucenie pieniędzy w błoto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 No niestety na kropelkowe mnie nie stać najzwyczajniej. Myślę że paskowe chociaż mniej więcej pokażę jak sprawa wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts