NFSMW Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 (edited) Cześć. Tak się zastanawiam, jak wygląda podmiana w akwarium np. o pojemności 300 litrów+ ? Przyjmijmy, że podmiana wody będzie ok. 30% więc to ponad 100 litrów wody, ja mam kilka mniejszych akwariów i podmiana wody zamyka się przy czterech butelkach po 5 litrów wody na jeden baniak Jeśli chciałbym podmiane robić w butelkach po 5 litrów to musiałbym przygotowywać co 2/3 tyg 20 butelek... Tak czy siak będę kupował filtr RO, planuję BW a teraz mam wodę o PH 8 więc RO się przyda, i mam pytanie czy jeśli będzie RO to podmiana będzie wyglądała tak że podłączam węża do kranówki i do akwa ? Edited May 25, 2013 by NFSMW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Ludzie którzy mają duże baniaki biorą wodę z RO przez np. noc do dużej beczki. Oraz oczywiście nikt nie leje 100% RO do akwa. Ja np. leję 8l kranówki i 12l RO na 20l podmiankę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Woda przez filtr RO nie leci tak szybko jak z kranu. Poza tym podmiana 30%? Maksymalnie 20% czyli to jakieś 60 litrów co tydzień i już. Do BW to pomyśl o porządnej armatce (armacie) torfowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts