Micrus Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Pech chciał, że ostatnio w prezencie dostałam welonki od kogoś, kto usłyszał, że interesuję się akwarystyką. Aktualnie welonki sa małe i pozwoliłam je sobie chwilkę przetrzymać w akwarium 80 L. Muszę jednak zorganizować dla nich coś większego, z początku myślałam o 200 L. , ale wpadłam na nowy pomysł. I teraz pytanie czy wypali? Chcę stworzyć oryginalne akwarium, coś w stylu oczka wodnego w domu. Chcę kupić donicę, coś takiego ( tylko większe ) Zalać wodą, uruchomić filtr. Myślałam o florze typu: rzęsa wodna W ten sposób chcę uzyskać efekt oczka wodnego w domu o pojemności pod 200 L. Czy ktoś kiedyś coś takiego próbował? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Hmmm... pomysł oryginalny i ciekawy. Zastanawia mnie jednak czy da się kupić 200 litrową "donicę"...? No i z czego będzie wykonana? Czy nie będzie czasem reagować z wodą? A potem ciężkie zdziwienie jak ryby będą "bez powodu" padać... Jak już, to zamiast tradycyjnego filtra akwariowego dałabym jakąś małą fontanienkę oczywiście z wkładami filtracyjnymi. Ja też kiedyś myślałam o czymś takim, ale raczej z kamienia (marmur, czy coś w tym stylu) i mnóstwo roślin doniczkowych dookoła, taki mały zakątek do odpoczynku, poczytania książki... Jednak moim zdaniem tego typu "ozdoby" pasują bardziej do dużego holu, niż po prostu do pokoju dziennego, no ale to kwestia gustu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartt85 Posted January 4, 2014 Share Posted January 4, 2014 Również o czymś takim myślałem bo moje welony rosną strasznie szybko i akwarium o pojemności 180 litrów wystarczy jeszcze na jakieś 2 miesiące. tak więc od razu odradzam Ci donicę o pojemności ok. 200 l niestety :/ Chyba, że chcesz 2-3 sztuki trzymać. Ja kombinowałem z plastikowymi pojemnikami ale okazało się to niewypałem po zalaniu wodą, za miękkie i bałem się, że pęknie. Zdecydowałem się na zakup gotowego oczka wodnego, które postawię na krytym balkonie i będzie gitarka. Pomysł nie jest zły z tą donicą, może znajdziesz jakaś o odpowiednim rozmiarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted January 4, 2014 Share Posted January 4, 2014 Pomysł typowy dla krajów cieplejszych. Zaopatrz się w pojemnik o pojemności jakichś 200-300l. Do takiego zamontuje doniczki na wysięgnikach parapetowych które zamaskujesz pływającym zielskiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts