SnakeX Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 Akwa 112 L, oświetlenie 0,53 W/L Tak zamontowałem filtr + szklany dyfuzor CO2 Czy takie rozwiązanie jest dobre ? Czy lepiej wywalić deszczownie bo w sumie i tak z dziurek ledwo woda leci, i tylko zostawić łyżkę która będzie ruszać taflą wody z początku akwarium ? Dozowanie CO2 to ok 1-1,5 b/s, na noc zakręcam ale planuje tak to zostawić, świecenie od 12 do 24 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 A testy, wygląd roślin nic nie mówi? Rozpuszczalność co2 można na kilkanaście sposobów określić. Często sam nie kieruję się normą jaka powinna być optymalna dla roślin ( 20-25 mg/l) i ustawienie dyfuzora to tylko oszczędność w gazie który i tak jest tani. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Ja u siebie miałem dyfuzor po tej samej stronie co wylot z filtra. Lepsza rozpuszczalność gazu (tak mówili). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts