micmac Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 Czy próbował już ktoś kiedyś odkwaszać wodę za pomocą kwasów np HNO3 albo H3PO4??? Bo zastanawiam się czy byłby to dobry pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 (edited) Odkwaszanie to raczej za pomocą zasad a nie kwasów.....taka dygresja. Do odkwaszania (alkalizowania) wody najlepiej używać chlorku sodu lub węglany wapnia. Edited May 23, 2013 by don_Vall Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmac Posted May 22, 2013 Author Share Posted May 22, 2013 Sorki oczywiście chodziło mi o zakwaszanie ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 Tych kwasów nie powinno się stosować w akwarystyce do zakwaszania wody, tylko kwas solny HCL. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Tych kwasów nie powinno się stosować w akwarystyce do zakwaszania wody, tylko kwas solny HCL. To teraz dowaliłeś..... Kwas azotowy (KNO3) używa się żadziej gdyż podnosisz NO3 przy okazji do góry. Przy nawożeniu akwarium jest to niewskazane gdy masz zbilansowane nawożenie. Podobnie sprawa wygląda z kwasem ortofosforowym (H3PO4), podnosi fosfor. Najczęściej używa się kawasu solnego (HCL) lub siarkowego (H2SO4)- którego sam używam do paletek i żyją. Dla bezpieczeństwa rozcieńczasz kwas do max 5% i w takiej postaci przechowujesz w domu. Dawkowanie. Tu nie da się tego określić ile masz wlać danego kwasu, wszystko jest zależne od parametrów wody, a przede wszystkim od KH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Każdy z wymienionych kwasów jest dobry. Najbezpieczniejszy jest kwas solny. Koniecznie trzeba zrobić roztwór kilkuprocentowy i najpierw sprawdzić poza akwarium a nie robić eksperymenty na rybach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 (edited) Większość akwarystów i tak używa do zakwaszania HCL. Czepiasz się a sam polecasz HCL lub H2SO4, postawa godna moderatora . Same te kwasy są silnie żrące i niebezpieczne w użyciu a kno3 występuje w stężeniu 70% i jest mega żrący podobnie jak kwas fosforowy. Teraz wyobraź sobie obliczenia dawek nawozów po zastosowaniu któregoś z tych kwasów i ryzyko wystąpienia glonów a w najgorszym wypadku zatrucia ryb. Te kwasy można polecić komuś obeznanemu w temacie nawożenia ale jak się nie zgadzasz i autor tematu Cię posłucha to, czekam kiedy wróci z jakimś problemem. Edit. Spójrz na tytuł postu i spróbuj się odnieść do wiedzy o kwasach autora tematu. Zakwaszanie wody w akwarium polecił bym wyłącznie doświadczonym akwarystom, dlatego uznałem że jak już się bawić w te rzeczy to lepiej odwieść od lania KNO3 i H2SO4. Edited May 23, 2013 by grzegrzół Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmac Posted May 23, 2013 Author Share Posted May 23, 2013 Napisałem ten post z tego powodu, ponieważ wiem, że ogrodnicy zakwaszają wodę deszczową do podlewnia roślin właśnie tymi kwasami. Z tego co słyszałem to przy odpowiednio niskim Gh i kh wody żeby zakwasić 1 litr H2O np z 7 do 6 wystarczy nawet 0,5 ml np H3PO4. A co ciekawe skład wody jeżeli chodzi o azotany czy np potas w zależności od zastosowanego kwasu nie zmienia się aż tak bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Tych kwasów nie powinno się stosować w akwarystyce do zakwaszania wody, tylko kwas solny HCL. Dla bezpieczeństwa rozcieńczasz kwas do max 5% i w takiej postaci przechowujesz w domu. Czepiasz się a sam polecasz HCL lub H2SO4, postawa godna moderatora . Może czas nauczyć się czytać ze zrozumieniem... Na 1 L około 0,5 ml, czyli na większe akwarium już wyjdzie Ci spora dawka. A H3PO4 jest chyba spotylkany nawet 87%... Nie zapominaj, że wszystkie kwasy są żrące, gumowe rękawice itd... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 (edited) Na 1 litr wody 0,5 stężonego kwasu? Coś te obliczenia są do bani. Jak dobrze pamiętam to u mnie było to około 5 do 10 ml 5% kwasu solnego do akwarium 126 l. Obniżenie KH o około 1 do 2 stopni. Przy KH poniżej jeden ilość kwasu znacznie mniejsza bo pH szybko spada. Edited May 23, 2013 by don_Vall Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts