Jump to content

Odkwaszanie wody za pomocą kwasu.

micmac
 Share

Recommended Posts

Odkwaszanie to raczej za pomocą zasad a nie kwasów.....taka dygresja.

Do odkwaszania (alkalizowania) wody najlepiej używać chlorku sodu lub węglany wapnia.

Edited by don_Vall

Tych kwasów nie powinno się stosować w akwarystyce do zakwaszania wody, tylko kwas solny HCL.

To teraz dowaliłeś..... :lol:

Kwas azotowy (KNO3) używa się żadziej gdyż podnosisz NO3 przy okazji do góry. Przy nawożeniu akwarium jest to niewskazane gdy masz zbilansowane nawożenie.

Podobnie sprawa wygląda z kwasem ortofosforowym (H3PO4), podnosi fosfor.

Najczęściej używa się kawasu solnego (HCL)  lub  siarkowego (H2SO4)- którego sam używam do paletek i żyją.

Dla bezpieczeństwa rozcieńczasz kwas do max 5% i w takiej postaci przechowujesz w domu.

Dawkowanie. Tu nie da się tego określić ile masz wlać danego kwasu, wszystko jest zależne od parametrów wody, a przede wszystkim od KH.

Każdy z wymienionych kwasów jest dobry. Najbezpieczniejszy jest kwas solny.

Koniecznie trzeba zrobić roztwór kilkuprocentowy i najpierw sprawdzić poza akwarium a nie robić eksperymenty na rybach.

Większość akwarystów i tak używa do zakwaszania HCL.

Czepiasz się a sam polecasz HCL lub H2SO4, postawa godna moderatora :D.

Same te kwasy są silnie żrące i niebezpieczne w użyciu a kno3 występuje w stężeniu 70% i jest mega żrący podobnie jak kwas fosforowy.

Teraz wyobraź sobie obliczenia dawek nawozów po zastosowaniu któregoś z tych kwasów i ryzyko wystąpienia glonów a w najgorszym wypadku zatrucia ryb.

Te kwasy można polecić komuś obeznanemu w temacie nawożenia ale jak się nie zgadzasz i autor tematu Cię posłucha to, czekam kiedy wróci z jakimś problemem.

Edit.

Spójrz na tytuł postu i spróbuj się odnieść do wiedzy o kwasach autora tematu.

Zakwaszanie wody w akwarium polecił bym wyłącznie doświadczonym akwarystom, dlatego uznałem że jak już się bawić w te rzeczy to lepiej odwieść od lania KNO3 i H2SO4.

Edited by grzegrzół

Napisałem ten post z tego powodu, ponieważ wiem, że ogrodnicy zakwaszają wodę deszczową do podlewnia roślin właśnie tymi kwasami. Z tego co słyszałem to przy odpowiednio niskim Gh i kh wody żeby zakwasić 1 litr H2O np z 7 do 6 wystarczy nawet 0,5 ml np H3PO4. A co ciekawe skład wody jeżeli chodzi o azotany  czy np potas w zależności od zastosowanego kwasu nie zmienia się aż tak bardzo.

Tych kwasów nie powinno się stosować w akwarystyce do zakwaszania wody, tylko kwas solny HCL.

Dla bezpieczeństwa rozcieńczasz kwas do max 5% i w takiej postaci przechowujesz w domu.

Czepiasz się a sam polecasz HCL lub H2SO4, postawa godna moderatora :D.

Może czas nauczyć się czytać ze zrozumieniem... 

Na 1 L około 0,5 ml, czyli na większe akwarium już wyjdzie Ci spora dawka. A H3PO4  jest chyba spotylkany nawet 87%...

Nie zapominaj, że wszystkie kwasy są żrące, gumowe rękawice itd...

Na 1 litr wody 0,5 stężonego kwasu? Coś te obliczenia są do bani. Jak dobrze pamiętam to u mnie było to około 5 do 10 ml 5% kwasu solnego do akwarium 126 l. Obniżenie KH o około 1 do 2 stopni. Przy KH poniżej jeden ilość kwasu znacznie mniejsza bo pH szybko spada.

Edited by don_Vall