angelika1604 Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 (edited) witam wszystkich potrzebuje pomocy od pewnego czasu około 2 miesięcy regularnie zdychają mi rybki w akwarium średnio 1 ryba na tydzień i nie wiem co może byc tego przyczyną , przez ostatni miesiąc zdechły mi skalar pielęgnica elliotti i pięlęgnica akara oraz molinezja , teraz dziwnie zachowuje się kolejna elliotti tzn chowa się w krzaczkach , nie je , stoi przy filtrze z wyglądu rybka wygląda normalnie nic niepokojące nie zaobserwowałam może powiem coś więcej o akwa akwarium 120 litrów obecnie pływa parka molinezji parka skalarów i parka elliotti - obsadzone roślinkami dość dużo -filtr zewnetrzny kubełek caskada 700 -temperatura 25 stopni -używam naw,óz do roslinek potassium z profito 1ml / dobe -oraz carbo w płynie 2ml /dobe -oraz nawóz z easylife profito 1ml/dobe karmię rybki pokarmami w płatkach z jbl co tydzień podmiana wody 20% z ozdób to mam korzenia który lubią wszystkie rybki ponieważ maja w nim kryjówke to może teraz testy jakie robiłam w oststnią niedziele -ph 7,6 -no2-0,05 -po4 0,6 -no3 20 testy robione z jbl wydaje mi się że napisałam wszystko , bardzo proszę o pomoc Luna: Na forum wymagana jest poprawna pisownia. Edited May 22, 2013 by Luna Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 NO2 to trucizna i jego obecność świadczy o braku bakterii nitryfikacyjnych. NO3 to też trucizna i należałoby zmniejszyć jego stężenie. Zobacz czy woda w akwarium ma dobrą cyrkulację. Dobra poprawia natlenienie podłoża a co za tym idzie dostarcza tlen dla bakterii. No i akwarium masz trochę za małe na te wszystkie rybki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angelika1604 Posted May 22, 2013 Author Share Posted May 22, 2013 (edited) to co mam teraz zrobić ??czy ta rybka która jak widać jej juz podtruta ma szanse na przeżycie? co powinnam zrobić Edit: cyrkulacja w akwa jest dobra , mam filtr zewnetrzy cascade 700 i zamontowana deszczownie przy lustrze wody Luna: Regulamin - 6.1 i 6.2 Ostrzeżenie. Edited May 22, 2013 by Luna Regulamin - 6.1 i 6.2. Ostrzeżenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 Dla zmniejszenia stężenia NO2 i NO3 najlepsza jest podmiana. Przez kilka dni nie dodawaj nawozów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts