orinoko Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Kupiłam kilka dni temu 4 gupiki, wszystko zrobiłam tak jak trzeba: woda z rybkami została włożona do akwarium w celu wyrównania temperatur, dolałam wody z akwarium do rybek i dopiero potem przeniosłam je do akwarium. Niestety jak wróciłam ze szkoły to jeden gupik był praktycznie cały zjedzony( nie miał płetw i wygryziony miał kawałek brzucha ). Z gupikami są danio i 7 neonek, ale to chyba danio, bo już kiedyś mi się tak zdarzyło (identyczna sytuacja) i jak poszłam do zoologicznego to sprzedawca powiedział, że płetwy gupików się "rozpuszczają" i danio wyczuwają mięso i je podgryzają, pokierował mnie sprzedawca żebym wymieniła połowę wody i też tak zrobiłam, ale w dalszym ciągu gupiki padały jeden za drugim. Błagam pomóżcie mi, bo nie mam pojęcia co jest nie tak. Pewnie coś z wodą, ale nie jestem pewna, używam preparatów do uzdatniania wody itp, ale jak widać to nie działa, a gupiki w dalszym ciągu umierają. Powinnam odseparować na stałe te danio? Za wszelkie rady i uwagi i polecenia będę dozgonnie wdzięczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 1. Podaj parametry wody. 2. Jak często podmieniasz wodę? 3. Litraż zbiornika...? 4. W jaki sposób myjesz filtr? 5. Jaka temperatura? Danio wolą chłodniejszą wodę, a gupiki cieplejszą. 6. Ile jest danio? Jeden? Pierwsze słyszę żeby płetwy gupików się rozpuszczały. Nie słuchaj sprzedawców w zoologach, bo oni chcą tylko na tobie zarobić, żebyś przyszła po więcej ryb. Podgryzanie może być spowodowane za małym litrażem zbiornika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orinoko Posted May 21, 2013 Author Share Posted May 21, 2013 1. parametry wody sprawdzałam w zoologicznym to ph wynosiło ok. 8 2.wodę podmieniam co tydzień o 25-30% 3.30litrów 4.odlewam trochę wody z akwarium do miski i płuczę w niej filtr 5.temp. od 23 do 26 stopni, przeważnie 25 6.danio są 3 sztuki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Zdecydowanie za małe akwarium na danio. Oddaj je albo sprzedaj. To raczej główna przyczyna zdychania gupików. Jak pozbędziesz się danio, podmień większość wody, gupiki powinny przestać zdychać. No i nie dolewaj żadnych uzdatniaczów, polepszaczów i w ogóle, tylko pogarszasz jakość wody. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orinoko Posted May 21, 2013 Author Share Posted May 21, 2013 Dziękuję bardzo za radę, jutro postaram się oddać danio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts