Pysio Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Witajcie. mam akwarium ogólne a w nim dwa zbrojniki niebieskie, samca i samice. Czytałem dużo na temat ich rozmnażania lecz jednak ciągle mam kilka pytań. 1. Jaka powinna być temperatura wody? 2. Lepiej zostawić je w ogólnym akwarium czy przenieść do innego (50l). 3. Co trzeba zapewnić do tarła, jakie kryjówki, może kamienie itd? 4. jak poznać, że samiec "spodobał" się samicy i chce mieć z nim "dzieci"? I ogólnie proszę o jakies ważne porady i uwagi jak można je rozmnożyć Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 1. Temperatura taką, jaką masz w ogólnym. 2. Przenieś ich najlepiej do 50l. 3. Jakiś korzeń, pod którym mogą się schować, kokos, kamienie. 4. Samiec będzie pływał za samicą, będzie miał rozpostarte płetwy. Tak było w moim przypadku. Woda musi być czysta, bez żadnych syfów na dnie. Jak samica złoży ikrę odłów samicę, a samca zbyt nie stresuj. Jak narybek wypłynie, odłów samca. Ja karmiłam małe pokruszonymi drobno tabletkami dla zbrojników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 (edited) To temperaturę otrzymywać stałą około 26 stopni? A jeśli przeniosę je do tego mniejszego akwarium ile mniej więcej czasu może potrwać to ze samiec z samicą się sobie przypodobają i samica złoży ikrę? Zależy to od "charakteru" każdego osobnika czy jakichś innych czynników? Edited May 20, 2013 by Pysio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Może być 26 C. W moim przypadku do złożenia ikry minął jakiś tydzień. Narybek zaczął pływać około półtora tygodnia później. Zależy od pary jak "szybko" to zrobią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 (edited) No dobrze, to w najbliższym czasie spróbuje przygotować im jakieś dobre akwarium żeby zrobiły w nim co należy, moze się uda Jeśli będzie miał ktoś jakieś porady to śmiało piszcie PS w jakim wieku glonojady są już zdolne do rozmnażania siE? Edited May 20, 2013 by Pysio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts