Jump to content

Bojownik wspaniały

Recommended Posts

Witam, posiadam akwarium 30l oraz pompkę z filtrem, grzałkę z termostatem, oświetlenie. Chcę kupic do akwarium bojownika syjamskiego(samca). Tutaj zaczyna się moje pytanie jakie gatunki ryb mogę dokupić aby mogły z nim egzystować w jednym akwarium czy moze lepiej niech zyje sam (z glonojadem)  ?

nemo130: Pisownia!

Ja bym samicy nie wkładała. Pomyśl o  Halfmoonie zamiast syjamskiego ;) Jedna ale konktretna ryba :)

Halfmoon to odmiana płetw bojownika syjamskiego.

W tak mały akwarium to tylko 1 bojek, i pare ślimaków (albo 1 ampularia) jeśli będzie dobrze zarościęte to możesz spróbować z krewetkami Red Cherry.

Zacznijmy od tego czy zbadałeś twardość wody, bojowniki czują się wyśmienicie w wodach miękkich zapewne nie sprawdziłeś jaką masz wode ;]

Test mam kupione ale jeszcze nie próbowałem bo akwarium dojrzewa z 2-3 tyg a mam dopiero 1 tydzien

pH i twardość się nie powinny za bardzo zmienić jeśli nie masz czegoś co by na to wpłynęło także zrób test. Co do bojków to sprawdź na Allegro jakie są ceny i gdzie są najbliżej Ciebie i przekalkuluj czy się opłaci bardziej - w sklepie, czy ewentualnie gdzieś po nie jechać/wysyłać. Jak w sklepie zamówisz to gość pewnie weźmie to co znajdzie w hurtowni więc nie koniecznie będzie to taki jak byś chciał.

Pięknego bojka halfmoona, wraz z haremem samic, znalazłem na swoim regionalnym forum, za niewielkie ( stosunkowo do cen sklepowych) pieniądze. Fakt, zeszło się trochę czasu, ale warto poszukać.