Wicher92 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Witam, posiadam akwarium 30l oraz pompkę z filtrem, grzałkę z termostatem, oświetlenie. Chcę kupic do akwarium bojownika syjamskiego(samca). Tutaj zaczyna się moje pytanie jakie gatunki ryb mogę dokupić aby mogły z nim egzystować w jednym akwarium czy moze lepiej niech zyje sam (z glonojadem) ? nemo130: Pisownia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Bez glonojada,akwarium za małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wicher92 Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 (edited) OK Edited May 20, 2013 by Wicher92 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Bojowniki trzyma się w haremach (samiec i dwie samice)ale na to tez jest za małe wiec tylko ten samczyk i starczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 (edited) Ja bym samicy nie wkładała. Pomyśl o Halfmoonie zamiast syjamskiego Jedna ale konktretna ryba Edited May 20, 2013 by gracjanna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wicher92 Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 Ja bym samicy nie wkładała. Pomyśl o Halfmoonie zamiast syjamskiego Jedna ale konktretna ryba Tylko gdzie go dostanę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desperat Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Ja bym samicy nie wkładała. Pomyśl o Halfmoonie zamiast syjamskiego Jedna ale konktretna ryba Halfmoon to odmiana płetw bojownika syjamskiego. W tak mały akwarium to tylko 1 bojek, i pare ślimaków (albo 1 ampularia) jeśli będzie dobrze zarościęte to możesz spróbować z krewetkami Red Cherry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 W stacjonarnych sklepach nie widziałam wiec allegro, tylko patrz na komentarze No i giełdy, ostatnio we Wrocku były piękne ): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wicher92 Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 (edited) Ok wielkie dzięki. Powiedzmy jakbym zrezygnował z tego bojownika to jakie ryby tam mogę trzymać i w jakiej ilości (proste w hodowli) ? Edited May 20, 2013 by Wicher92 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Gupiki. 1 samiec i 2/3 samice lub 5 samców. Jeśli masz dostęp to możesz trzymać Drobniczki Jednodniówki albo zrezygnuj z rybek i zrób krewetkarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ren86 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Można też trzymac małe borarasy, ale są nieco bardziej wymagające. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wicher92 Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 Dzwoniłem do pobliskich sklepów akwarystycznych i w jednym moze sprowadzić mi odmian Halfmoon ale za ok 50-80zł. Opłaca się ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grader Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Zacznijmy od tego czy zbadałeś twardość wody, bojowniki czują się wyśmienicie w wodach miękkich zapewne nie sprawdziłeś jaką masz wode ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wicher92 Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 Zacznijmy od tego czy zbadałeś twardość wody, bojowniki czują się wyśmienicie w wodach miękkich zapewne nie sprawdziłeś jaką masz wode ;] Test mam kupione ale jeszcze nie próbowałem bo akwarium dojrzewa z 2-3 tyg a mam dopiero 1 tydzien Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 pH i twardość się nie powinny za bardzo zmienić jeśli nie masz czegoś co by na to wpłynęło także zrób test. Co do bojków to sprawdź na Allegro jakie są ceny i gdzie są najbliżej Ciebie i przekalkuluj czy się opłaci bardziej - w sklepie, czy ewentualnie gdzieś po nie jechać/wysyłać. Jak w sklepie zamówisz to gość pewnie weźmie to co znajdzie w hurtowni więc nie koniecznie będzie to taki jak byś chciał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sevek Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Pięknego bojka halfmoona, wraz z haremem samic, znalazłem na swoim regionalnym forum, za niewielkie ( stosunkowo do cen sklepowych) pieniądze. Fakt, zeszło się trochę czasu, ale warto poszukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 W przypadku bojowników szczególnie warto szukać w różnych źródłach żeby znaleźć "tego jedynego" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts