Jump to content

Parametry po zmianie filtra i zmianie dekoracji

duugas
 Share

Recommended Posts

Witam,

ostatnio(5 dni temu) w moim akwarium wymieniany był filtr oraz przesadzałem rośliny. Dziś przeprowadziłem testy paskowe JBL 6in1.

Wyniki to:

25-50 NO3

2NO2

>21 GH

15 KH

8 PH

Proszę o wskazówki co do parametrów.

Akwarium:

-30l

-grzałka 50W
-filtr mini fan

-oswietlenie 11W

Obsada:
3 kiryski

7 neonow

krewetki red cherry(3+małe)

oraz babaulti (3+małe).

Witam,

ostatnio(5 dni temu) w moim akwarium wymieniany był filtr oraz przesadzałem rośliny. Dziś przeprowadziłem testy paskowe JBL 6in1.

Wymieniłeś filtr całkowicie? Powinieneś zostawić stary i dołozyć nowy. Masz zero bakterii w filtrze w tym momencie.

Dodatkowo wzruszyłeś podłoże - trochę materii wydostało się do wody - stawiałabym na duża ilość azotanów.

Testy paskowe bywają mało miarodajne.

Ciężko się odnieść do tych wyników ponieważ przeprowadzane były testami paskowymi, a te jak wiadomo są bardzo niedokładne. Jeżeli brać na serio wyniki to NO2 na poziomie 2 mg/l jest śmiertelne dla ryb żyjących w tym zbiorniku. Jeżeli fundusze pozwalają to proponowałbym zaopatrzenie się w testy kropelkowe. Na początek wystarczą podstawowe. 

Dziś znów przeprowadziłem testy paskowe.

Wyniki:

10 NO3

0,5 NO2

>21 GH

15 KH

7,6 PH

Poprzedni test zaraz zrobiłem po przesadzaniu roślin.

Wymieniłeś filtr całkowicie? Powinieneś zostawić stary i dołozyć nowy. Masz zero bakterii w filtrze w tym momencie.
Dodatkowo wzruszyłeś podłoże - trochę materii wydostało się do wody - stawiałabym na duża ilość azotanów.

Testy paskowe bywają mało miarodajne.

Nie dokładnie tak zrobiłem. Wyjąłem stary ale gąbkę ze starego upchnąłem do nowego i tak pochodziła 2 tygodnie potem przesadziłem rośliny.

NO2 -2 ? I ryby żyją?

Na 30 L?  I pH 8?

Powiedz, że żartujesz...

Najwidoczniej :) Co do obsady wiem że dużo ludzi mnie skarci. Może w przyszłości zainwestuje w większe akwarium.