duugas Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Witam,ostatnio(5 dni temu) w moim akwarium wymieniany był filtr oraz przesadzałem rośliny. Dziś przeprowadziłem testy paskowe JBL 6in1.Wyniki to:25-50 NO32NO2>21 GH15 KH8 PH Proszę o wskazówki co do parametrów.Akwarium: -30l -grzałka 50W-filtr mini fan -oswietlenie 11W Obsada:3 kiryski 7 neonow krewetki red cherry(3+małe) oraz babaulti (3+małe). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 NO2 -2 ? I ryby żyją? Obsada:3 kiryski 7 neonow Na 30 L? I pH 8? Powiedz, że żartujesz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ren86 Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Witam, ostatnio(5 dni temu) w moim akwarium wymieniany był filtr oraz przesadzałem rośliny. Dziś przeprowadziłem testy paskowe JBL 6in1. Wymieniłeś filtr całkowicie? Powinieneś zostawić stary i dołozyć nowy. Masz zero bakterii w filtrze w tym momencie. Dodatkowo wzruszyłeś podłoże - trochę materii wydostało się do wody - stawiałabym na duża ilość azotanów. Testy paskowe bywają mało miarodajne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Ciężko się odnieść do tych wyników ponieważ przeprowadzane były testami paskowymi, a te jak wiadomo są bardzo niedokładne. Jeżeli brać na serio wyniki to NO2 na poziomie 2 mg/l jest śmiertelne dla ryb żyjących w tym zbiorniku. Jeżeli fundusze pozwalają to proponowałbym zaopatrzenie się w testy kropelkowe. Na początek wystarczą podstawowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duugas Posted May 22, 2013 Author Share Posted May 22, 2013 Dziś znów przeprowadziłem testy paskowe. Wyniki: 10 NO30,5 NO2>21 GH15 KH7,6 PH Poprzedni test zaraz zrobiłem po przesadzaniu roślin. Wymieniłeś filtr całkowicie? Powinieneś zostawić stary i dołozyć nowy. Masz zero bakterii w filtrze w tym momencie.Dodatkowo wzruszyłeś podłoże - trochę materii wydostało się do wody - stawiałabym na duża ilość azotanów.Testy paskowe bywają mało miarodajne. Nie dokładnie tak zrobiłem. Wyjąłem stary ale gąbkę ze starego upchnąłem do nowego i tak pochodziła 2 tygodnie potem przesadziłem rośliny. NO2 -2 ? I ryby żyją? Na 30 L? I pH 8? Powiedz, że żartujesz... Najwidoczniej Co do obsady wiem że dużo ludzi mnie skarci. Może w przyszłości zainwestuje w większe akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts