malan Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 litraż zbiornika: 160zbiornik został założony około pół roku temufiltr jakis akwa cos 250l/h40 pielęgnica zebra narybek od 1,5 do 4cmokoło 7-10 roślin ale nie mam pojęcia co to jestkarmiłem je surową piersią kurczaka płatkami suchybi wieloskładnikowymi ochotkątemperatura w zbiorniku 25stopni opis objawów: wszystko było ok do wczoraj wieczór kiedy to odmuliłem dno, wyczyściłem ściankę z glonów i podmnieniłem około 20l wody. dziś rano wstałęm patrzę a wszystkie zeberki pływają przy tafli wody pyszczkami w góre jakby szukały jedzenia lub chciały zlapać powietrze nigdy tak jednak wcześniej nie było dziwnym nie wiem czy mającym coś z tym wspólego jest fakt że zauwarzyłem iż wszystkie ślimaki takie małe pasorzytki przyszły w górną część ścianek akwa. Aha jeszcze jak wstałem rano filtr nie działał wziąłem go więc wyczyściłem ustawiłem napowietrzanie na max i tak żeby woda się kręciła w akwa zasuwa bardzo dobrze a nadal rybki robią to samo. proszę o szybką pomoc w miarę możliwości. wiem że to za duzo tych ryb na moje akwa ale czekam tylko aż mi się 2 parki dobiorą i reszte wyławiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Poddusiłeś ryby po prostu, trochę czasu minie, ale zdążyłeś i dojdą do siebie. Wszystko przez nie działający filtr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malan Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 (edited) miałeś rację rybki doszły do siebie a podpinając pod temat mam 2gie akwa z mieczykami i gupikami bylo tam 150 mlodych tzn 1cm i z 15 doroslych 95% młodych zdechło w ciągu tygodnia i rodzice też padają nie wiecie co to może być? parametry takie same jak w tym akwa co pisałem wcześniej tylko 40l Luna: Na forum wymagana jest poprawna pisownia. Edited May 21, 2013 by Luna Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Pewnie to samo. W tak "ludnym" akwarium mierz parametry wody często (NO2 i NO3). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malan Posted May 22, 2013 Author Share Posted May 22, 2013 Drodzy koledzy i koleżanki muszę odświeżyć temat cały czas od tamtej pory filtr działa na max jest ustawiony tak aby kręcić wodą a mimo to dziś rano jak wstałem to rybki znów pływały przy powierzchni co jest nie tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 Rybki przy powierzchni zwykle oznaczają brak tlenu. Filtr porusza taflą wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malan Posted May 22, 2013 Author Share Posted May 22, 2013 Tak widać, że woda kręci się dookoła akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 To pomiary parametrów. Szczególnie pH i czy amoniaku nie ma (NO2 również). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malan Posted May 24, 2013 Author Share Posted May 24, 2013 (edited) Dzięki wszystkim za pomoc rybki sam nie wiem czemu wyzdrowiały, żadna nie padła +1 Edited May 25, 2013 by Luna Ostrzeżenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts