arkosw Posted May 19, 2013 Share Posted May 19, 2013 To znowu ja Mam platkę w ciąży i włożyłem ją do kotnika. Dzisiaj rano zobaczyłem narybek skakałem z radości, jedną widziałem że nie żyje( nie mam pojęcia dlaczego). Jak w każdą niedzielę poszedłem do kościoła później pojechałem na 40kilometrową przejażdżkę rowerem... Wieczorem przychodzę i patrzę a narybek zniknął i tutaj pytanie do was która opcja jest bardziej realistyczna:-Narybek wypłynął żeby znaleźć jedzenie i został zjedzony przez matkę;- Narybek został "wciągnięty" przez dziurki które są po to żeby woda miała takie same parametry.Dodam że narybek jest oddzielony od samiczki plastikową ścianką z otworem którym narybek spada.Proszę o rozwiązanie problemu.Narybku było ok. 10 czy będzie więcej za parę dni czy poród jest jeden na 3 tyg?Po ilu godzinach małe rybki szukają pokarmu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Narybek platki pływa przy powierzchni a nie "spada". Jeżeli rybek nie ma to zostały zjedzone. Platki jedzą od razu po wykluciu. Poszukaj jeszcze w akwarium wśród roślin i przy tafli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 Narybek był w kotniku, a nie w akwa ,a w kotniku roślin nie ma... Narybek leżał na dnie i ruszał pletwami skrzelowymi tylko 1 pływała nie wiem co się z nimi stało. Jak rzuciłem jedzenie dla ryb (zgniecione w pył) to żadna nie jadła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Najlepiej do kotnika włożyć jakąś kępę roślin, żeby narybek mógł się tam schować. Skoro samiczka była w oddzielnej części, to nie wiem co się z nim stało. Narybek mógł przepłynąć do części z samiczką? Te dziurki w kotniku są tak duże, że narybek mógł przez swobodnie przepłynąć? Samiczka będzie jeszcze rodziła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 Dziękuje za odpowiedź. Sama odpowiedź, że będzie jeszcze rodziła mnie ucieszyła. Jeśli nam chodzi o to samo, bo ona urodziła ok.10 ale brzuch ma_duży więc myślę, że będzie jeszcze. Między komorą z samiczką a narybkiem jest coś na_kształt litery "V" i otwór jest tylko na dole więc myślę, że narybek nie wypłynął. Najprawdopodobniej został wciągnięty przez dziurki na dnie kotnika, bo widziałem jak ogonki wystawały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts