kostka99 Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 (edited) Witam, mam kilka problemów. Są różnych kategorii i nie chciałam robić kilu tematów więc postanowiłam dać wszystkie do tego tematu w tym dziale. Jeśli nie powinnam go tu dawać to przepraszam.Pierwszy problem - ślimaki. Dokładniej rozdętki. Na razie to nie jest jakaś super plaga, ale jest ich dość sporo. Często są na szybie i liściach. Powinnam je już teraz zdetronizować? Czy są pożyteczne i je zostawić?Drugi problem - chyba oczlik. Patrze sobie na brud na szybach (miałam właśnie ją wyczyścić) i nagle biały punkcik przeskoczył mi przed oczami. Przyjrzałam się dokładnie i to coś ma jakby dwa białe kółka i czułki. Udało mi się zrobić zdjęcie ale niewyraźne. Czy to oznacza że coś jest nie tak z wodą? Czy ryby go zjedzą?Trzeci problem - osad na nadwódce, chyba krasnorosty. Taki jakby biały puch, usunęłam palcami i wrócił, może powinnam wziąć cięższy sprzęt na niego? Czy to w ogóle krasnorost?Chyba to wszystko. Akwarium stoi 2 lata, dość sporo zarośnięte, obsada:1 gurami marmurkowy + 1 mały9 neon czerwony5 kirys albinos1 zbrojnik niebieski1 krewetka filtrującaAkwarium 112l.Filtr czyszczę jak już gorzej chodzi i jest brudny, jakoś tak co miesiąc, myję go w wodzie z podmianki.Podmianka co tydzień 1/5 akwarium.Temperatura 26 stopni.Nawożę kulkami g-t i nawozami ,,symfonia złota" z allegro.Z testów zostały mi tylko na Ph... Wynik - Ph: 7Proszę o pomoc. Edited May 18, 2013 by kostka99 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Ad ślimaka - kup helenkę - u mnie 1 sztuka załatwiła sprawę w tydzień - ciągle siedziała zakopana ale pewnie nocą szalała - bo znajdowałem tylko muszelki - a była jedna na 112l - co prawda wyciągałem rozdętki jak zauważyłem - ale potem przestałem. Glony - u mnie sie podobnie zaczęło -a teraz mam mase nitek - wlaśnie walczą - szczególnie EC + doprowadzenie poziomu N do P + inne zabiegi - nie pisze jakie bo experymentuje - jak się sprawdzi napisze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 25, 2013 Author Share Posted May 25, 2013 Ok dzięki, zobaczę czy w zoologu mają helenki. Co do glonów, to już ich na liściach nie widzę, a z nich nic nie usuwałam mechanicznie. Pewnie krewetka zadziałała. A o co chodzi z oczlikiem? Z dnia na dzień jest go coraz więcej, jak włączam światło rybom, taka mała chmara oczlików pływa przy powierzchni, po jakimś czasie się rozprasza. Powinien być w akwarium? Ostatnie, co dodawałam do akwarium, to krewetka filrtująca. Czy ona mogła przenieść oczliki z zoologa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwaman Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 1. Nie są pożyteczne, walcz bo będzie plaga. 2. Oczlik... Ryby ci tego nie żrą?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts