Miszczu1203 Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 (edited) Tak jak w temacie rośliny mi marnieją jeżeli możecie to pomóżcie poniżej daje zdjęcia. Obsada: Mieczyki 6 Gupiki tego mam pełno nie do zliczenia powoli je sprzedaje Molinezje 6 Platki 6 Glonojady 2+15 Kosiarka Gurami 2 Skalary 4 TAK WIEM ŻE MAM ZA DUŻO RYB NIE PISZCIE MI!!!!!!!!!! Filtracja Aquael Fan 2 Grzałka Aquael 100W z termostatem temperatura 26 stopni Oświetlenie 1X Aquael ECOLIGHT 24W Nawożenie i CO2 brak ale zamierzam cytrynownie zrobić, ale nie mam schematu jeżeli ktoś może wstawić będę wdzięczny:D Rośliny: tzw. Orzech Anubias Niski Żabienica Blehera I dwie rośliny których nie umiem zidentyfikować: Zdjęcia marniejących liści: Edited May 18, 2013 by Miszczu1203 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Jakie wymiary akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted May 18, 2013 Author Share Posted May 18, 2013 Wymiary 80dł. 35szer. 40wys. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Nawożenie i CO2 brak ale zamierzam cytrynownie zrobić, ale nie mam schematu jeżeli ktoś może wstawić będę wdzięczny:D To chyba wszystko jasne w temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted May 18, 2013 Author Share Posted May 18, 2013 A dacie schemat do cytrynowni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Schemat był wałkowany na forum. Masz jałową wodą. Dając co2 zwiększasz zapotrzebowanie roślin na makro i mikroelementy, których nie podajesz. Zaglonisz całe akwarium i będziesz zakładać post: "Ratujcie, mam glony". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted May 18, 2013 Author Share Posted May 18, 2013 Tak wiem że był ale niestety zdjęcia się nie wyświetlają na tym forum te starsze. A z tego co ja wiem to CO2 właśnie powstrzymuje przyrost glonów. A nie mam czasem za słabego oświetlenia na tyle litrów.A jakiej firmy nawozy polecacie i jakie dokładnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Co2 dostarcza węgla roślinom powodując ich wzrost. Rośliny uwalniają substancje alleopatyczne hamując rozwój glonów. Co2 obniża ph wody. Co2 powodując wzrost roślin zwiększa ich zapotrzebowanie na pierwiastki, co bez nawożenia prowadzi do sterylizacji wody i glonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted May 18, 2013 Author Share Posted May 18, 2013 No dobrze ale teraz wytłumacz mi dlaczego tak jest czemu ta woda zrobiła się jałowa. Bo tak rośliny zaczęły marnieć ok 2 miechy temu jak zmieniałem akwarium na większe z 60 na 120L woda cała była nowa odstała 2 tygodnie przez pierwszy miesiąc rośliny rosły nawet ok ale teraz to jest tragedia co tydzień wyrzucam pełno dziurawych liści. Powtarzam moje pytania. Czy nie mam za słabego oświetlenia ? Jakiej firmy oraz jakie dokładnie nawozy polecasz? Wcześniej tez nie nawoziłem ani nawozami ani CO2 i rośliny były te same i miały się dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Masz 120l i 24 W ? To mało. Woda w kranie jest jałowa, choć nie zawsze. Robiąc podmiany też nawozisz. Wg norm wody pitnej w Polsce dopuszczalne w kranie no3 to maks. 50mg/l ipo4 do 6,0mg/l. Z reguły te związku są na minimalnym poziomie, tj. no3<10mg/l po4<0,1mg/l. Fe prawie niewykrywalne. Rośliny zużywają te związku powodując ich braki. Braki = zahamowanie wzrostu=glony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted May 19, 2013 Author Share Posted May 19, 2013 No to ok już wszystko wiem. Teraz powiedz jakiej firmy i jakie dokładnie nawozy polecasz. żeby to znowu było ładne. Zastanawiałem się nad Aqua Artem a dokładniej: Planta Gainer Pro Micro 500 ml Planta Gainer Pro Macro GREEN 500ml Planta Gainer K+ 500ml Planta Gainer Carbo 500 ml Nie jest tak drogo za wszystkie te nawozy + wysyłka wychodzi ok. 71zł, ale mogło być taniej czytałem coś o nawożeniu solami ale do tego są potrzebne testy możesz mi napisać dokładnie jakie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 19, 2013 Share Posted May 19, 2013 Za sole płaciłem 20zł z wysyłką, dokładnie: KNO3 K2SO4 KH2PO4 Mg2So4 chelat Fe 8% lub 13% +mikro - intermag lub jakiś gotowiec Do tego potrzebujesz -5l wody destylowanej -waga z dokladnością do 1g -strzykawki -słoiczki 300ml Przewaga soli jest taka, że możesz operować dawkami i walczyć z glonami. Stosuje je od zawsze i jest ok. Poszukaj kalkulatora ZUlixa i o mieszaniu. To nie jest trudne. Testy na no3 i po4 - podstawa. Co do gotowców: -nieznany skład chemiczny - tzn. nie wiesz ile 1ml np. Planta Gainer K+ 500ml podnosi potas. Przy solach jest to precyzyjnie wyliczone matemayznie. -lejesz wg producenta, a to po przekroczeniu stężeń lub z powodu niedoborów powoduje glony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted May 19, 2013 Author Share Posted May 19, 2013 (edited) Czyli tylko te testy jak nawożę solami? Mapet Edited May 19, 2013 by Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 19, 2013 Share Posted May 19, 2013 (edited) No3 i Po4 to podstawowe dwa czynniki decydujące o glonach. Znając te parametry można kontrolować glony. Te testy to absolutne minimum przy nawożeniu (jakimkolowiek - solami czy gotowcami). Testy są niepotrzebne jeśli umiesz czytać z roślin. Przeczytaj http://forum.superakwarium.pl/nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.htmlhttp://forum.superakwarium.pl/post495582.html?hilit=przepis%20na%20akwarium%20ro%C5%9Blinne#p495582 Tam jest o nawożeniu. Przykładowa sól z allegro: http://allegro.pl/kno3-azotan-potasu-czysty-rosliny-gratis-i3205085963.html Edited May 19, 2013 by tomeksup Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts