toman Posted May 15, 2013 Share Posted May 15, 2013 WitamJest to moje pierwsze akwarium zalane 12.05.2013 Zbiornik : 375l 150x50x50 Filtracja: JBL Cristal profi 1501 Oświetlenie: SYLVANIA GROLUX 8500K 54W x 2szt SYLVANIA AQUASTAR 10000K 54W x 2szt Ogrzewanie: Grzałka z termostatem JBL Protem 300 W Podłoże: JBL Aqua Basic, JBL MANADO Nawożenie: Co2 z własnej bimbrowni Carbo w płynie Parametry: temperatura 25*C ph 7-7,5 Rośliny: ECHINODORUS TROPICA LOTOS TYGRYSI CZERWONY APONOGETON CRISPUS ECHINODORUS AMAZONICUS ANUBIAS NANA CRYPTOCORYNE WENDTII BROWN CRYPTOCORYNE BECKETTII PETCHII CRYPTOCORYNE BECKETTII CRYPTOCORYNE PARVA POGOSTEMON ERECTUS POGOSTEMON HELFERI HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES CUBA BACOPA MONNIERI ALTERNANTHERA REINECKII LUDWIGIA REPENS Wszelkie sugestie i rady mile widziane. Pozdrawiam kilka fotek: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konop Posted May 15, 2013 Share Posted May 15, 2013 Rozmiar szkła słuszny. Powoli też przymierzam się do min. 240L Jaką obsadę planujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toman Posted May 15, 2013 Author Share Posted May 15, 2013 fakt rozmiar zacny a co do obsady myślałem o: 25/30 x Brzanka sumatrzańska 8 x Bocja pręgowana 15/20 x Razbora klinowa 6 x Otosek No i Labeo bicolor oj korci mnie Takie są plany a co wyjdzie zobaczymy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amnesia Posted May 15, 2013 Share Posted May 15, 2013 Nic tylko pozazdrościć baniaka.Czekam na kolejne foty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 15, 2013 Share Posted May 15, 2013 Ludzie ! Czy nawożenie do tylko dawkowanie co2 lub carbo ? Dawkowanie samego carbo lub co2 to tak jak podawanie psu wody i oczekiwanie, że osiągnie potężne rozmiary. Rośliny potrzebują pierwiastków makro i mikro do prawidłowego rozwoju. Przeczytaj: http://forum.superak...sna-t46371.htmlhttp://forum.superak...oślinne#p495582 Jeżeli ma to być zbiornik z minimalną ilością roślin małowymagających to proponuje zlikwidować co2 i carbo. Nie ma sensu bez pozostałych nawozów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toman Posted May 15, 2013 Author Share Posted May 15, 2013 Oczywiście mam w planach podawać nawozy makro i mikro już nawet zamówiłem taki gotowy http://allegro.pl/nawoz-do-roslin-mikro-makro-realne-wyniki-500ml-i3214290007.html mam nadzieję że będzie dobry. Dzieki za linki napewno poczytam, jestem początkujący i dopiero się uczę i pewnie popełnie kikla błędów... tym bardziej dzięki za wszystkie rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 15, 2013 Share Posted May 15, 2013 Co do gotowców. W tym co kupujesz masz wszystko - zapewne we właściwej ilości. Wyobraź sobie sytuację: Rośliny wciągają azot, dochodzi do kumulacji fosforu, pojawiają się glony - krasnorosty. Teraz moje pytanie: jak podasz azot nie zwiększając fosforu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toman Posted May 16, 2013 Author Share Posted May 16, 2013 zapytam Ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 Ja odpowiem "kup sole z allegro, skombinuj wagę z dokładnością do 1g i mieszaj" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toman Posted May 16, 2013 Author Share Posted May 16, 2013 a ja bardzo podziękuje za rade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 Ja nawożę solami i uważam, że to najlepszy sposób nawożenia. Najtańszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Labeo i sumatry bardzo ładne rybki. Też miałem zestawienie tych gatunków. Póki młode i głópie było OK. Zaczęło się gdy labeo dorósł. Wojna z sumatrami przy każdym karmieniu i z czasem jak mu cos odbiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts