armandoo Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Witam, mam problem z nowym filtrem wewnętrznym AquaSzut 750 Turbo. Co 2-3dni filtr przestaje przepompowywać wodę. Nagle woda przestaje lecieć z wylotu chociaż słychać , że silnik działa. Pomaga wtedy zdjęcie filtra , wyjęcie ze środka tej oryginalnej włókniny , wyciśnięcie z wody i zwinięcie jej lekko. Niestety za 2-3 dni znowu to samo.Trochę to upierdliwe. Stwierdziłem , że wywaliłbym to włókninę i zamienił na gąbkę. Problem tylko , że w ten sposób zabije bakterie w filtrze co grozi popsuciem zbiornika. Czy dobrym pomysłem będzie moczenie nowej gąbki w akwarium przez jakiś czas i dopiero potem podmienić ją ze starą włókniną ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Stwierdziłem , że wywaliłbym to włókninę i zamienił na gąbkę. Problem tylko , że w ten sposób zabije bakterie w filtrze co grozi popsuciem zbiornika. Czy dobrym pomysłem będzie moczenie nowej gąbki w akwarium przez jakiś czas i dopiero potem podmienić ją ze starą włókniną ? I tak zrób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
armandoo Posted May 13, 2013 Author Share Posted May 13, 2013 Dzięki Sławek. Ile dni moczyć tą gąbkę ? Dodam przy okazji w wolne miejsce coś z ceramiki typu Biomax Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Tzn. możesz od razu dać gąbkę i odpuścić sobie ceramikę. W tak małej pojemności filtra nie chodzi o filtrację biologiczną, to będzie musiało załatwić głównie podłoże i bakterie zawarte w wodzie, ten filtr to typowy mechanik. Chyba, że zdejmiesz ten pojemnik i tak jak ja u siebie dokupisz gąbkę 10x10x 20-25cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
armandoo Posted May 13, 2013 Author Share Posted May 13, 2013 Wywaliłeś całkiem ten pojemnik i założyłeś bezpośrednio gąbkę na ten wystający bolec ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
armandoo Posted May 13, 2013 Author Share Posted May 13, 2013 Też tak zrobię bo przez ten pojemniczek plastikowy słabo wciąga , jedynie na dole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Ja tak zrobiłem już przy zamawianiu, bo miałem opcję do wyboru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
armandoo Posted May 13, 2013 Author Share Posted May 13, 2013 W takim razie mocze gąbkę w akwarium i za parę dni podmienię. Dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts