Jump to content

200l Wszystko gnije...

Recommended Posts

Problem jest następujący:

Alternantera Reineckego (reineka)(4szt) - ledwo rośnie, kolor jest całkiem ładny. Starsze liście odpadają i są porośnięte nitkami...

Mech jawajski - ledwo rośnie, jest w środku aż czarny, na zewnątrz trochę zieleni porastają go jakieś szare nitki

Moczarka - miałem moczarkę rosła ładnie ale z czasem zaczęła opadać, gnić i zaczęły ją porastać cienkie zielone nitki

Nurzaniec - rośnie dość ładnie lecz przycięte liście i te przy deszczownicy porastają szare nitki

Wąkrota białogłowa - rośnie ładnie lecz starsze liście atakują zielone nitki

Roślina nie wiem jak się nazywa ale wygląda jak Alternantera Reineckego tylko ma zielone liście- słabo rośnie, ma jakoś dziwnie długie liście i stare robią się żółte po czym brązowieją i odpadają...

gałęzatka- ledwo rośnie ale kolor jest bez zastrzeżeń

Glossostigma elatinoides - ledwo rośnie

ROŚLINY ŁADNIE BĄBLUJĄ A <ostrzeżenie: gó...> ROSNĄ... Z NIEKTORYCH DZIUR POD WIECZÓR LECI CIURKIEM POWIETRZE!

Akwarium zalane 4 miesiące temu

Oświetlenie - 1x30w, 2x 45w (swiece od 9 do 20)

Co2, butla z reduktorem 4b/s dyfuzory z kostki lipowej

Podłoże: ziemia ogrodowa 3cm i 4 bazaltu 2-5mm

Nawożenie: Easy life pro fito po 6-7 ml dziennie

Podmiany: co tydzień w niedziele 30%

Filtracja: Filtr kubełkowy (no name) 1000l/h zeolit,gabka,ceramika

Temperatura: 23-24

1 Korzeń obrośnięty wyżej szarymi nitkami a niżej zielonymi

Obsada:

15 gupikow ( dziwne bo na początku miałem pełno małych a teraz stpo...)

1 zbrojnik niebieski

4 otoski

2 (na próbę) krewetki amano co odziwo bardzo dobrze się czują mam je już ponad miesiąć

Ryby karmie 1x dziennie narazie samymi płatkami, nie karmie glonojadów i krewetek ( niech jedzą glony :D)

Testów nie mam ale mam zamiar kupić tylko nie wiem na co a naczytałem się o nawożeniu i niby ten nawóz wszystko ma ale występują tragiczne niedobory chyba wszystkiego...

Proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić.... Od czytania o nawozach i testach już mnie głowa boli i wszystko mi się miesza...

Nie podałeś litrażu akwarium i nie wiadomo jak to oświetlenie wychodzi w przeliczeniu W/L .Potrzebne sa Ci testy na NO3 i PO4. Przyczyną złej kondycji jest niewłaściwe nawożenie - prawdopodobnie duże braki makro. Nawóz który stosujesz wcale nie zawiera wszystkiego tylko mikro z niewielkim dodatkiem potasu. Azotu , fosforu , magnezu brakuje z całą pewnością. Potasu też jest mało z samego profito.

No3-0
Po4-0,25

Masz jałową wodę.

Skąd rośliny mają mieć pierwiastki ? Z kosmosu ?

Przeczytaj, bo twoja wiedza jest zerowa:

http://forum.superakwarium.pl/nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html
http://forum.superakwarium.pl/post495582.html?hilit=przepis%20na%20akwarium%20ro%C5%9Blinne#p495582