Jump to content

Wyskakujący kirysek

Cichy9
 Share

Recommended Posts

Witam, wpuściłem dziś do akwarium jako służbę czyszczącą dwa kiryski, śmigały po całym akwarium, zarówno po dnie jak i w wyższych strefach wody. W pewnym momencie zauważyłem, że jednego z nich brakuje, rozpocząłem poszukiwania i po chwili znalazłem go leżącego na podłodze. Wyskoczył z akwarium, upadł na ziemię z dość dużej wysokości (ok 1m). Na szczęście okazało się, że żyje. Wrzuciłem go do akwa, trochę po pływał, ale po chwili opadł na dno, leży sobie, rusza oczami, oddycha (a to najważniejsze), jednak coraz wolniej. Nie jestem w stanie stwierdzić jak długo był bez wody, akwarium było bez przykrycia, bo właśnie jestem w trakcie konstrukcji pokrywy. W poniedziałek będzie przykryte, do tego jednak czasu, zostałem zmuszony, przykryć je tacką na naczynia, jest lekko brązowa, przez co zmniejsza się oświetlenie, ale niestety ze względów bezpieczeństwa musi przetrwać do poniedziałku. Interesuje mnie natomiast, co mogło być przyczyną wyskoku kiryska. Temperatura w akwarium to 25 stopni. Oczywiście filtr chodzi więc napowietrza wodę.

Mam nadzieję, że rybka przeżyje

ten typ tak już ma, a tak na poważnie niekiedy podpływają do góry po powietrze (kiedy np temperatura jest za duża i za mało tlenu)i wyskakują.

Sytuację jaką opisujesz wskazuje że rybka mogła być poza wodą za długo :cry:

Share

• Create New...