Cichy9 Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 Witam, wpuściłem dziś do akwarium jako służbę czyszczącą dwa kiryski, śmigały po całym akwarium, zarówno po dnie jak i w wyższych strefach wody. W pewnym momencie zauważyłem, że jednego z nich brakuje, rozpocząłem poszukiwania i po chwili znalazłem go leżącego na podłodze. Wyskoczył z akwarium, upadł na ziemię z dość dużej wysokości (ok 1m). Na szczęście okazało się, że żyje. Wrzuciłem go do akwa, trochę po pływał, ale po chwili opadł na dno, leży sobie, rusza oczami, oddycha (a to najważniejsze), jednak coraz wolniej. Nie jestem w stanie stwierdzić jak długo był bez wody, akwarium było bez przykrycia, bo właśnie jestem w trakcie konstrukcji pokrywy. W poniedziałek będzie przykryte, do tego jednak czasu, zostałem zmuszony, przykryć je tacką na naczynia, jest lekko brązowa, przez co zmniejsza się oświetlenie, ale niestety ze względów bezpieczeństwa musi przetrwać do poniedziałku. Interesuje mnie natomiast, co mogło być przyczyną wyskoku kiryska. Temperatura w akwarium to 25 stopni. Oczywiście filtr chodzi więc napowietrza wodę. Mam nadzieję, że rybka przeżyje Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaśka25 Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 ten typ tak już ma, a tak na poważnie niekiedy podpływają do góry po powietrze (kiedy np temperatura jest za duża i za mało tlenu)i wyskakują. Sytuację jaką opisujesz wskazuje że rybka mogła być poza wodą za długo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 kiryski nabierają powietrza podpływając niczym pocisk do tafli wody i z powrotem, jak się rozpędzi to i wyskoczyć może. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiciunce Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Te gatunki zaczerpują powietrza atmosferycznego z lustra wody i robie to barzdo szybko wiec prawdopodobnie wyskoczyl przypadkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy9 Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 Rybka na szczęście żyje i ma się dobrze Śmiga razem z drugim towarzyszem po całym akwa po dnie i szybach w poszukiwaniu glonów ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Całe szczęście Może trochę sobie uszkodził pokrywę skrzelową przy upadku? Albo dochodził do siebie po szoku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy9 Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 Być może dochodził do siebie po szoku, teraz już pływa dobrze i mam nadzieję, że tak mu zostanie. Muszę pośpieszyć się z pokrywą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 A może obniżyć poziom wody? Zależy jak wysoko skacze, ale chyba nie wyskoczy 15 cm nad poziom wody. Potem uzupełnisz, jak będziesz miał pokrywę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Śmiga razem z drugim towarzyszem po całym akwa po dnie i szybach w poszukiwaniu glonów ) kiryski nie jedzą przecież glonów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy9 Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 Chodziło mi o resztki, a powiedziałem glony Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 4, 2009 Share Posted May 4, 2009 najlepiej jak nie masz pokrywy położyć docięty kawałek zwykłego szkła. Zapobiega nadmiernemu parowaniu wody a i kirysek nie wyskoczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahtung1995 Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 mi tez bojownk wysoczył na podłogę i jego wyskok miał trzy etapy : uciążliwe ocieranie się , choroba , śmierć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts