oszolom123 Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 Jestem posiadaczem 144l dwumiesięcznego akwarium roślinnego. Nie wiem co się dzieje z moimi roślinami, czarnieją, pojawiają się glony, czarne plamki, Hydrocotyle leucocephalla wygląda tak jakby była przypalona po brzegach, trafki żółcieją. Poniżej przekazuję wszystkie parametry akwarium oraz zdjęcia: a) objętość: 144l; b) nawożenie: CO2 dwa bombelki na sekundę, raz dziennie 1ml potasu easy life, raz dziennie Maron 7ml, Bioflor 7ml firmy Rataj (tutaj próbowałem już wsyztskiego odstawiać zupełnie, dozowaćmniej, dozować tylko makron a nie Bioflor; c)podłoże- granulat Aquatic Nature; d)oświetlenie - 24Wx3 tj. 0,5W/l włączone ok. 7h (próbowałem 10h, 7h różneopcje od jakiegoś czasu jest włączone od 17.00-00.00; e)temperatura wody 25 C f)obsada swierzęca 8 neonek i 3 paletki - nie ma mowy o przekarmieniu; g)filtr kubełkowy zewnętrzny 800l/h nie napowietrza gdyz dozuje CO2 g)poniżej aktualne wyniki wody zmierzone kropelkowymi testami jakimi dysponuję: NO2 - 0,3 mg/l ; NO3-40mg/l; PH- 6.3. Poniżej zdjęcia. Błagam o pomoc, co powinienem w takiej sytuacji zrobić. Niestety nie mam innych testów. Wiem że mam za duzy poziom azotanów w akwarium,ale nie mogę go napowietrzać gdyż dozuje co2. Jak mam więc sieich pozbyć? Jaki może byc jeszczeproblemmego akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 Test na PO4?Jaki filtr i wkłady w nim? NO2 nie dobrze o nim świadczy.Jaka barwa świetlówek?Świecimy max 10 h.To jest przykład dlaczego nie powinno się kupować gotowych mieszanek...Dla paletek za male akwarium.Edytuj posty. Zapoznaj się z regulaminem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrDove Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 Może te artykuły Ci pomogą tylko że musiałbyś zaopatrzyć się w inne testy > przeczytaj-akwarium-roslinne-twoj-niezbednik-faq-t11056.html > http://aquascape.bnet.pl/index.php/publ ... icleID/55/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oszolom123 Posted May 12, 2013 Author Share Posted May 12, 2013 Nie wiem dlaczego pousuwane zostały najwazniejsze zdjęcia jakie zamieściłem, roslin, poniżej jeszcze raz przesyłam zdjęcia roślinek, może pomożecie mi ustalić czego może byc to brak. Jakie testy jeszcze dokupić? Edit: Test na PO4?Jeszcze nie mam jeszcze testu, jakie testy powinienem jeszcze dokupić by ustalić przyczynę? Jaki filtr i wkłady w nim? NO2 nie dobrze o nim świadczy. Filtr Midikani 800 Aquael Kubełkowy,wkłady: wata do filtra, żwir i białe okrągłe seramiczne kulki (wszystko byłom w zestawie) filtraniezmieniałem od nowości,nie czyściłemgo by nie zajbijać bakterii,czy to błąd? Jaka barwa świetlówek?Świetlówki trzy T5 Grolux 24W w sklepie roslinyakwariowe.pl dali mi od razu trzy winnych barawach mówiąc że jest ok Świecimy max 10 h.Mam zwiększyc okres świecenia? Regulamin 6.2. Do cytowanie służy "Quote". Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrDove Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 po4 i no3 to chyba podstawa.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 To jest przykład dlaczego nie powinno się kupować gotowych mieszanek... Akurat Rataj podaje skład Makronu i można policzyć stężenia. Gratulacje za dobór nawożenia: Zalety: -znany skład chemiczny umożliwiający policzenie stężeń Moje uwagi -Makron i bioflor ma mikro i makro - możesz przekroczyć stężenia dopuszczalne -Nie napisałeś ile lejesz -Mogłeś przedawkować potas - choć to prawie niemożliwe Poważnym błędem jest to, że nie znasz po4 i fe - przydałby się test chociaż na po4. Stawiam na niewłaściwy stosunek magnezu względem wapnia, to blokuje wchłanianie potasu, co prowadzi do stagnacji i rozpuszczania roślin. Zrób podmianę 20%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Cytat To jest przykład dlaczego nie powinno się kupywać gotowych mieszanek... Akurat Rataj podaje skład Makronu i można policzyć stężenia. I co z tego jak nie można zrobić korekt? O to chodzi najbardziej w gotowych mieszankach a nie o to zeby wiedzieć jaki mają skład. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Masz rację. Korekty nie zrobisz. Przynajmniej wie co leje. W Makronie stosunek no3:po4 jest odważny aczkolwiek prawidłowy 16:1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 I w czym to mu pomoże jak jednego pierwiastka bedzie miał nadmiar bo będzie skumulowany, a drugiego braki? Tylko pomoże dokupowanie osobnych soli i dzięki temu korekty. Więc po co kupować coś dwa razy? Dlatego nie jest to dobry wybór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 Nadal uważam, że znając skład można próbować kontrolować dawkowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 18, 2013 Share Posted May 18, 2013 To podziel się z nami jak, tak ze Swojej praktyki... Pomoże to koledze w prawidłowym stosowaniu tego nawozu, żeby zachować odpowiednie proporcje pierwiastków względem siebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts